STARTET STERKT: Det kan bli et rekord år for engelske lag i Champions League denne sesongen dersom de fortsetter å prestere som de har gjort. På bildet takker Cristiano Ronaldo og Harry Kane for kampen som endte 1-1 tidligere i Oktober.
STARTET STERKT: Det kan bli et rekord år for engelske lag i Champions League denne sesongen dersom de fortsetter å prestere som de har gjort. På bildet takker Cristiano Ronaldo og Harry Kane for kampen som endte 1-1 tidligere i Oktober. Foto: Andrew Couldridge

Ekspertene: Derfor regjerer de engelske lagene i Mesterligaen

Premier League-lagene har så langt ikke tapt én eneste kamp i inneværende Champions League-sesong

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er seks sesonger siden sist et Premier League-lag vant Europas gjeveste klubbturnering, da Chelsea slo Bayern München på straffer i 2012. Kan det endelig bli ny engelsk triumf denne sesongen?

Ubeseiret

Halvveis inn i årets Champions League gruppespill er det ingen engelske lag som har tapt enda, til tross møter med lag som Real Madrid, Atletico Madrid, Roma og Napoli.

Av de 15 kampene spilt har elleve endt med seier og fire uavgjort. Det gir en seiersprosent på over 70. De spanske lagene, som har vunnet Champions League de siste fire sesongene, har spilt 12 kamper, vunnet seks, spilt fire uavgjort og tapt to. For de tre tyske lagene som er med har tre endt med seier, to med uavgjort og fire med tap. De italienske lagene står med fire seire, to uavgjort og tre tap.

Skaper frykt

Tidligere Champions League-vinner Phil Neville tror at de engelske lagene kommer til å bli en faktor i Champions League sesongene fremover.

– Jeg tror "frykt faktoren" begynner å komme tilbake. Vi tar kontroll over kamper, og jeg tror hele Europa begynner å tro at engelske lag er mektige igjen, forteller Phil Neville BBC Radio 5 Live.

HEVET KVALITETEN: Tidligere Manchester United-spiller Phil Neville mener de engelske lagene begynner å luke gapet til Barcelona og Real Madrid. Bildet er tatt mens Neville jobbet som trener for Mancheser United under en FA Cup kamp.
HEVET KVALITETEN: Tidligere Manchester United-spiller Phil Neville mener de engelske lagene begynner å luke gapet til Barcelona og Real Madrid. Bildet er tatt mens Neville jobbet som trener for Mancheser United under en FA Cup kamp. Foto: Jon Super

TV 2s Premier League-ekspert Petter Myre er enig i at de engelske klubbene vil gjøre det bedre i år, men at de så langt ikke har gjort så veldig mye mer enn forventet. Med noen få unntak som Chelsea sin seier borte mot Atlético Madrid og Tottenham sin 1-1-kamp borte mot Real Madrid.

– Det skulle egentlig bare mangle. For det første har de underprestert i flere sesonger. For det andre har alle klubbene som deltar managere som er i verdenstoppen. Managere som har vært i klubben i minimum tre overgangsvinduer, og har fått hente spillere de ønsker.

Tror på semifinaleplass

Neville sier at det er på tide at engelske lag tar opp kampen med Real Madrid og Barcelona, som han mener har vært overlegne de siste sesongene.

– Det er ikke for tidlig å si at ting begynner å endre seg. Prestasjonene alene sier det. Vi kan få to eller tre klubber inn til kvart- eller semifinalene, sier Neville.

Myhre tror en grunn til at de engelske klubbene gjør det bra er at alle topp seks-klubbene i Premier League spiller i Europa denne sesongen, som ikke har vært tilfelle i de siste sesongene. Det gjorde at spill i Europa noen ganger kunne bli litt nedprioritert for å henge med i Premier League, men at denne sesongen står alle toppklubbene likt.

TIDLIG UTE: Petter Myhre sa tidlig at han trodde engelske lag kunne gjøre det bra i årets Champions League.
TIDLIG UTE: Petter Myhre sa tidlig at han trodde engelske lag kunne gjøre det bra i årets Champions League.

– Det å spekulere i hvem som kan komme til en finale i mai blir litt dødfødt. Det kommer an på trekning, skader, form, karantener etc. Men jeg mener de engelske klubbene kan utfordre toppklubbene i Europa, men skal du komme til finale i Champions League må alt klaffe i de avgjørende månedene.

Kan bli historisk

Dersom de engelske lagene kommer seg helskinnet gjennom ukas runde, hvor Chelsea møter Roma borte, Manchester City møter Napoli borte, Liverpool møter Maribor hjemme, Manchester United møter Benfica hjemme og Tottenham tar imot Real Madrid på Wembley, vil det se veldig positivt ut med tanke på videre Champions League-spill denne sesongen.

Det kan bety at hele fem Premier League-lag kan gå videre til utslagsrundene i årets Champions League sesong. Det vil i så fall være ny rekord for antall lag fra samme nasjon i utslagsrundene, og være to mer enn forrige sesong, hvor Arsenal og Manchester City begge røk ut i åttedelsfinalene, mens Leicester City ble det engelske laget som kom lengst, da de røyk ut mot Atletico Madrid i kvartfinalen.

Den forrige (og eneste) gangen en nasjon hadde fem lag med i Champions League gruppespillet var i 2015/2016 sesongen hvor Spania hadde Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Sevilla og Valencia. Den gangen var det bare Valencia som ikke klart å nå utslagsrundene.