Det russiske MI-8-helikopteret ble funnet på 209 meters dyp.
Det russiske MI-8-helikopteret ble funnet på 209 meters dyp. Foto: Sysselmannen

Her er det første bildet av det russiske helikoptervraket

Det russiske helikopteret ble funnet på 209 meters dyp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag opplyste Hovedredningssentralen i Nord-Norge at det russiske MI-8-helikopteret som gikk ned torsdag, var lokalisert på 209 meters dyp.

Havbunnen i søkeområdet utenfor Svalbard ble scannet av en undervannsfarkost fra Forsvaret lørdag.

Leteaksjonen gikk dermed over i en ny fase med søk etter antatt omkomne i regi av politiet.

Det er Sysselmannen på Svalbard som har overtatt ansvaret for operasjonen, som blant annet innebærer heving av helikopteret. Søndag kveld offentliggjorde Sysselmannen det første bildet, som er tatt av en miniubåt.

Det er utfordrende værforhold i området, og dette kan dermed både bli krevende og ta tid. Hevingen må utføres med forsiktighet, slik at helikopteret ikke får ytterligere skader. Hevingen starter onsdag eller torsdag.

– Vi er nå i ferd med å kontrahere et skip som kan heve helikopteret. Dette skipet vil sannsynligvis ankomme Svalbard onsdag kveld og vil kunne starte hevingen i løpet av kort tid, sier sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt.

Det er foreløpig ikke funnet omkomne.

– Sammen med de russiske mannskapene skal vi kartlegge området rundt helikopteret for heving. Samarbeidet går meget godt, og vi er glad for den bistanden vi får fra russisk side, sier hun.

Erna: – Tragisk ulykke

Statsminister Erna Solberg (H) hadde søndag kveld en samtale med sin russiske kollega for å kondolere og uttrykke sin medfølelse etter helikopterulykken på Svalbard, melder Statsministerens kontor.

– Det er en tragisk ulykke som har rammet russiske borgere og oss alle, sa Solberg i samtalen med Dmitrij Medvedev.

– På vegne av meg selv og regjeringen vil jeg kondolere deg og regjeringen, familie og venner av de omkomne og alle russere på Svalbard, sa hun.

Helikoptervraket ble funnet i et område hvor det tidlig i leteaksjonen ble observert luftbobler på havbunnen med sonar. I dette området ble det også funnet flybensin på overflaten.

Store ressurser har deltatt i redningsaksjonen de siste dagene, deriblant Sysselmannens skip Polarsyssel, kystvaktskipet Barentshav, flere helikoptre og fly. Natt til søndag landet også en russisk delegasjon på 40 personer for å bistå i arbeidet.

Helikopteret var sist i kontakt med lufttrafikktjenesten i Longyearbyen klokken 13.06 torsdag, da det ble bedt om å kontakte den russiske helikopterbasen på Kap Heer.

Siden har ingen hørt fra helikopteret. Det er heller ikke kommet noen signaler fra nødpeilesenderen. Helikopteret eies av selskapet Convers Avia som opererer for det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol i Barentsburg. (TV 2/NTB)