Frykter voldelige sammenstøt under demonstrasjoner i Barcelona

BARCELONA (TV 2): En stor marsj til støtte for et samlet Spania arrangeres i Catalonias hjerte, Barcelona, pågår søndag. Deltakerne avviser katalansk separatisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor mange som møtte opp på demonstrasjonen, er uklart. Arrangøren Societat Civil Catalana hevder at det kom opp mot 1,1 millioner mennesker, men politiets anslag var på rundt 300.000.

Forkjempere for katalansk uavhengighet har varslet en motdemonstrasjon,og det fryktes at det kan oppstå voldelige sammenstøt. Catalonias avsatte visepresident anklager spanske myndigheter for et «kupp», og sier at Carles Puigdemont er og vil bli værende Catalonias president.

Så langt har demonstrasjonen forløpt seg fredelig, blant annet fordi det er en enorm overvekt av de som støtter et samlet Spania.

5000 politifolk klare til å settes inn

Det er likevel mye politi til stede for å unngå at situasjonen skal eskalere. Politiet frykter at demonstrantene skal bli angrepet etter at demonstrasjonen er over.

5000 politifolk fra Guardia Civil er på et skip i havnen, og kan settes inn dersom demonstrasjonene eskalerer til voldelige sammenstøt mellom de som er for løsrivelse fra Spania, og de som er mot.

Blant slagordene som ropes under demonstrasjonene, er at Carles Puigdemont bør settes i fengsel.

Erklærte uavhengighet fredag

Søndagens demonstrasjon startet i 12-tiden, og det er ventet at tusenvis av mennesker vil delta og marsjere under banneret «Vi er alle Catalonia!».

Demonstrasjonen blir arrangert etter noen av de mest urolige dagene i spansk politikk på flere tiår. Fredag erklærte den katalanske regionforsamlingen uavhengighet for Catalonia, som er en spansk region med delvis selvstyre.

Rett etter ga nasjonalforsamlingen i Madrid regjeringen grønt lys for å frata regionen selvstyret.

(©NTB/TV 2)