Hovedredningssentralen: Savnet helikopter funnet på 209 meters dyp

LONGYEARBYEN/OSLO (TV 2): Det russiske helikopteret som gikk ned torsdag kveld utenfor Svalbard, er lokalisert på over 200 meters dyp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Hovedredningssentralen i Nord-Norge på Twitter. Vraket ble funnet 1,2 nautiske mil, eller 2,2 kilomter, nordøst for Heerodden, på 209 meters dyp.

Havbunnen i søkeområdet utenfor Svalbard ble scannet av en undervannsfarkost fra Forsvaret lørdag. I løpet av natten ble dataene analysert, og søndag morgen gikk søkemannskapene ned med en ny undervannsfarkost for å få videobilder av funnene. Da ble det konstatert at det var det russiske helikopteret som var funnet.

Utfordrende værforhold i området

Leteaksjonen under HRS' ledelse er nå avsluttet, og gått over i en ny fase med søk etter antatt omkomne i regi av politiet. De pårørende til de åtte om bord er varslet om funnet.

– Vi er så sikre at vi har gått over i en ny fase som heter søk etter antatt omkomne personer. HRS er ute av aksjonen, og den ledes da herfra nå, sier Sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt, til TV 2.

Det er Sysselmannen på Svalbard som nå formelt overtar ansvaret for operasjonen, som blant annet innebærer heving av helikopteret. Det er utfordrende værforhold i området, og dette kan dermed både bli krevende og ta tid. Hevingen må utføres med forsiktighet, slik at helikopteret ikke får ytterligere skader.

– Arbeidet fortsetter med uforminsket styrke, med å skaffe oversikt over hvor nøyaktig vraket ligger, og hvor komplisert det blir å heve det. Så det vil vi både sammen med russisk bistand og de som allerede er på stedet jobbe videre med for å skaffe oversikt over, sier Askholt.

Det skal allerede være spesialutstyr for heving på vei til Svalbard, slik at de kan starte hevingen så raskt som mulig. Representanter for Havarikommisjonen i Norge og Russland er allerede på plass på Svalbard, for å prøve å finne årsaken til styrten.

17 russiske dypvannsdykkere

40 russiske redningseksperter ankom natt til søndag.
40 russiske redningseksperter ankom natt til søndag. Foto: Øystein Bogen/TV 2

– Det skal bli svært trivelig å arbeide sammen. Vi har funnet en god tone. Vi forstår hverandre. Vi har tatt med oss utstyr og spesialister som er trent til å operere på dypt vann. Vi har også tatt med oss miniubåter som vil gjøre arbeidet lettere, sier Jevgenij Saidov, leder for det russiske redningsteamet til TV 2.

Saidov sier at de har med seg over 40 redningsfolk, 17 av dem er dykkere som har tillatelse til å operere på store dybder.

Russisk mannskap landet natt til søndag

Tidligere søndag opplyste de at letemannskapene hadde lokalisert et interessant objekt på rundt 200 meters dyp i søkeområdet der de lette etter det russiske helikopteret.

Helikopteret styrtet i vannet utenfor Svalbard torsdag kveld. Det var åtte personer ombord, og disse er antatt omkommet.

Klokken 1 natt til søndag landet et russisk fly med 40 personer som skal bistå i letingen, opplyser redningsleder i Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS), Rune Danielsen, til NTB like før klokken 4.

Det russiske spesialmannskapet var egentlig tenkt til å bidra i søket etter helikopteret, men deres ekspertise kan også dras nytte av i hevingsoperasjonen.

Representanter fra havarikommisjonen ønsker ikke å spekulere i hvorfor helikopteret gikk ned, og sier det er umulig å si noe om årsaken før de har lokalisert og forhåpentligvis hevet helikopteret. Fra tidligere ulykker med slike helikopter har det hovedsakelig vært to årsaker til havari, enten dårlig teknisk vedlikehold eller pilotfeil.