Har funnet «interessant objekt» i helikoptersøket

SVALBARD/OSLO (TV 2): Et «interessant objekt» er funnet på rundt 200 meters dyp, i søket etter det savnede russiske helikopteret som styrtet torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge melder at letemannskapene har «lokalisert et interessant objekt i søkeområdet» på rundt 200 meters dyp, der de leter etter det forulykkede russiske helikopteret.

Det interessante objektet sammenfaller med tidligere observasjon gjort med sonar fra fartøyer på overflaten og undervannsfarkoster.

Nå vil letemannskapene på forskningsskipet «G. O. Sars» sjøsette sin ROTV for å undersøke objektet, før kystvaktskipet «Barentshav» vil sende ut UAV'en «Hugin» for ytterligere undersøkelser.

Resultatet av disse undersøkelsene vil tidligst være tilgjengelig klokken 12:00 søndag.

Representanter fra havarikommisjonen ønsker ikke å spekulere i hvorfor helikopteret gikk ned, og sier det er umulig å si noe om årsaken før de har lokalisert og forhåpentligvis hevet helikopteret. Fra tidligere ulykker med slike helikopter har det hovedsakelig vært to årsaker til havari, enten dårlig teknisk vedlikehold eller pilotfeil.

Russisk bistand landet i natt

Klokken 1 natt til søndag landet et russisk fly med 40 personer som skal bistå i letingen, opplyser redningsleder i Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS), Rune Danielsen, til NTB like før klokken 4.

Arkivbilde av det russiske helikopteret med åtte personer ombord som trolig har styrtet i havet ved Barentsburg på Svalbard. Foreløpig er det ikke funnet spor etter maskinen. Bildet er tatt i hangaren på den russiske helikopterbasen Kapp Heer ved Barentsburg. Foto: Birger Amundsen / NTB scanpix
Arkivbilde av det russiske helikopteret med åtte personer ombord som trolig har styrtet i havet ved Barentsburg på Svalbard. Foreløpig er det ikke funnet spor etter maskinen. Bildet er tatt i hangaren på den russiske helikopterbasen Kapp Heer ved Barentsburg. Foto: Birger Amundsen / NTB scanpix

– Det er ikke så mye nytt for øyeblikket. Det ligger tre fartøy ute på stedet fortsatt. Det russiske flyet ankom Svalbard i natt, og mannskapet innkvarteres på Sysselmannens skip Polarsyssel. Sammen med disse skal det da holdes et koordineringsmøte hvor det skal lages en plan for hvordan mannskapet skal benyttes på best mulig måte, sier Danielsen.

Undervannskapasiteter

Sysselmann Kjerstin Askholt sier til NRK at de har bedt om bistand, da særlig dykkere og undervannskapasiteter.

– Vraket kan ligge på ned til 300 meters dyp og det krever spesialkapasiteter som vi ikke har på Svalbard, sier hun.

Lørdag ble en ny miniubåt satt inn i søket. Den ble hentet opp lørdag kveld. Danielsen sier til NTB at det arbeides med å analysere materialet som denne miniubåten har samlet, men at det ikke vil være tilgjengelig før søndag morgen.

Over to døgn

I tillegg til undervannsroboten har tre båter og to helikoptre deltatt i søket etter det russiske helikopteret som forsvant for over to døgn siden.

Helikopteret styrtet etter alt å dømme torsdag ettermiddag. Åtte personer var om bord da det forsvant.

– Vi har ingen spor å gå etter dessverre. Det er ingen nødvarslingssystemer som ble aktivert, og helikopteret har heller ikke en såkalt svart boks, sa redningsleder Ørjan Delbekk ved HRS.

(©NTB/TV 2)