Medlemmer i den antikommunistiske, paramilitære gruppen «Interpen» trener på geriljakrigføring i Miami-området i april 1961.
Medlemmer i den antikommunistiske, paramilitære gruppen «Interpen» trener på geriljakrigføring i Miami-området i april 1961. Foto: Topography/Topfoto/NTB scanpix

JFK-dokumenter røper ukjente drapsplaner mot den norskættede diktatoren Kjell

«Beryktet leiesoldat» deltok i planene om å drepe Kjell Laugerud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til fredag offentliggjorde National Archives nærmere 3000 dokumenter om drapet på John F. Kennedy.

Dokumentene som nå er frigitt er lagt ut for nedlasting på hjemmesiden til det amerikanske nasjonalarkivet.

De mest populære konspirasjonsteoriene har pekt mot Sovjetunionen, CIA, Fidel Castro, mafiaen og «Det militær-industrielle kompleks». Kennedy-dokumentene gir innblikk i både etterforskningen og spekulasjonene som har versert i over 50 år.

Det hvite hus opplyser at særlig FBI og CIA har vært spesielt aktive for å sørge for at ikke alt materialet frigis.

Det har kommet frem at CIA planla å få mafiaen til å angripe Cubas president Fidel Castro, og at noen ringte FBI og truet med å drepe Oswald dagen før han ble drept. CIA vurderte også å sabotere fly som skulle til Cuba.

I 2013 trodde kun én av fire amerikanere at einstøingen Lee Harvey Oswald sto bak JFK-attentatet alene. Oswald ble selv skutt og drept før saken kom opp for retten, og hans bakgrunn skapte spekulasjoner. I 1956 hadde Oswald vervet seg til marinen, men senere sto han frem som pro-kommunistisk. Fra 1959 til 1962 bodde han i Sovjetunionen.

De frigitte Kennedy-dokumentene fra CIA og FBI røper nye detaljer om amerikanske kontrarevolusjonære som på 1960-tallet ville styrte Fidel Castro, og som senere ble anklaget for å delta i et komplott for å drepe den amerikanske presidenten.

Norskættede Kjell Laugerud var forsvarsminister før han ble Guatemalas president.
Norskættede Kjell Laugerud var forsvarsminister før han ble Guatemalas president. Foto: Gobierno de Guatemala/Wikipedia

Skulle drepe Guatemalas president

Gerry P. Hemming har hevdet at han møtte Lee Harvey Oswald i Japan i 1959. Grunnleggeren av den antikommunistiske, paramilitære gruppen «Interpen» var ifølge et CIA-notat fra 1976 også involvert i attentatplaner mot den norskættede diktatoren Kjell Laugerud, som var Guatemalas president fra 1974 til 1978.

Han var sønn av Per Haugerud, som var født i Hokksund. I 1926 hadde faren tatt hyre på en båt til Guatemala, og fire år etterpå ble Kjell født.

I et intervju med Alex Rosén i NRK-programmet «Folk i farta» i 2001 ga eksdiktatoren kommunistene og Fidel Castro skylden for det meste som hadde gått galt i Guatemala.

– Det stod i grunnloven at kommunistpartiet var forbudt, det var en ordre. Så vi måtte gjøre det. Enten jeg likte det eller ikke (...) Den dag i dag gir jeg Castro skylden, sa Kjell Laugerud.

Laugerud var offiser og forsvarsminister før han ble politiker og presidentkandidat for Movimiento de Liberación Nacional (MLN) i 1974. Ifølge Wikipedia forsøkte Laugerud å skape avstand til aktiviteten til dødsskvadronene i landet.

Det hemmelige CIA-notatet fra juni 1976 sier at MLN var involvert i planene om å myrde Kjell Laugerud, og navngir også brødreparet Gerry og Robert Hemming, som skal ha hjulpet en av hovedmennene med å skaffe våpen.

Kjell Laugerud taler til folket etter et svært kraftig jordskjelv som rammet Guatemala i 1976.
Kjell Laugerud taler til folket etter et svært kraftig jordskjelv som rammet Guatemala i 1976. Foto: SCANPIX

Våpnene skal ha blitt smuglet inn i Guatemala med et småfly. Attentatet skulle utføres i september 1975, men den angivelige hovedmannen måtte rømme fra Guatemala til Miami i august etter at han ble forsøkt drept, heter det i dokumentene.

Beryktet leiesoldat

I Kennedy-dokumentene beskrives Hemming som en beryktet leiesoldat, som ved flere anledninger, blant annet overfor DEA, hadde hevdet at han var tilknyttet CIA, uten at det var tilfelle.

Etter at han ble arrestert for narkotikasmugling i august 1976, hevdet Hemming at han hadde kjennskap til lyssky aktiviteter som FBI og CIA hadde med mafiaen.

I 1978 hevdet en CIA-avhopper at Hemming hadde deltatt i et komplott for å drepe John F. Kennedy.

To år senere ble Gerry Hemming pågrepet på en flyplass i Palm Beach, i et småfly lastet med over 300 kilo marihuana og det beroligende legemiddelet Quaalude. Han ble dømt til 35 års fengsel, og sonet syv år.

Venn med Watergate-innbruddstyv

Ifølge CIA var Hemming i en årrekke en medsammensvoren av Frank Sturgis, som ble arrestert etter Watergate-innbruddet i juni 1972.

De tidligere marinesoldatene Sturgis og Hemming reiste på slutten av 1950-tallet til Cuba for å kjempe på Castros side, men reiste desillusjonerte tilbake, heter det i dokumentene.

Sturgis ledet opplæringen av kontrarevolusjonære i Miami-området fra 1960. CIA-dokumenter fra 1961 viser at Frank Sturgis hadde kontakt med CIAs New York-kontor. Han skal ha mottatt penger fra den obskure organisasjonen «Anti Communist International Association of New York City».

I en hemmelig forklaring til Senatets etterretningskomité hevdet Sturgis at hans første kontakt med amerikansk etterretning var rundt 1958, og at han var involvert i flere drapsplaner mot Castro.

Eksil-kubanere samarbeidet med Sturgis om å styrte Castro, og den paramilitære gruppen «Interpen» tilhørte Frank Sturgis' antikommunistiske brigade, ifølge et CIA-notat fra 1975.

I 1968 ble Sturgis anklaget av statsadvokat Jim Garrison i New Orleans å være en av «de tre landstrykerne» som ble pågrepet nær Dealey Plaza rett etter Kennedy-drapet.