Den avsatte katalanske lederen Carles Puigdemont talte lørsdag i Barcelona.
Den avsatte katalanske lederen Carles Puigdemont talte lørsdag i Barcelona. Foto: Presidency Press Service, Pool Photo via AP

Avsatt katalansk leder oppfordrer til «demokratisk motstand»

I Madrid demonstrerte tusenvis mot løsrivelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ga senatet i Madrid statsminister Mariano Rajoys regjering myndighet til å iverksette grunnlovens paragraf 155 og oppheve Catalonias selvstyre.

I en tale tidlig lørdag ettermiddag oppfordret Puigdemont ikke bare til demokratisk motstand mot Madrid, men han sa også at iverksettingen av paragraf 155 er illegitim.

Han oppfordret katalanere til å utvise tålmodighet, utholdenhet og til å ha tro på framtida.

Puigdemont lovet også at han skal fortsette kampen for et «fritt land».

Puigdemonts regjering ble offisielt avsatt lørdag formiddag. Dagen før vedtok regionforsamlingen i Barcelona en omstridt uavhengighetserklæring.

Tusenvis i demonstrasjon

Samtidig fikk regjeringen i Madrid nasjonalforsamlingens støtte til å frata Catalonia selvstyret fram til det er holdt nytt valg og en ny regional regjering er innsatt.

Tusenvis av spanjoler som er imot katalansk uavhengighet, samlet seg lørdag til en stor demonstrasjon i Madrid. Demonstrantene samlet seg på Plaza de Colon i sentrum av byen. Mange hadde med seg spanske flagg.

Demonstrasjonen blir arrangert etter en av de mest urolige dagene i spansk politikk på flere tiår. Lørdag erklærte den katalanske regionsforsamlingen Catalonia for uavhengig, og rett etter ga nasjonalforsamlingen i Madrid regjeringen grønt lys for å frata regionen selvstyret.

Lørdag morgen fikk de katalanske regionale lederne offisielt sparken.

Fredag sa spansk påtalemyndighet at den vil utarbeide en siktelse mot Puigdemont for opprør, som har en strafferamme på 30 års fengsel.

(©NTB)

Tusenvis av demonstranter samlet seg på Plaza de Colon i Madrid sentrum.
Tusenvis av demonstranter samlet seg på Plaza de Colon i Madrid sentrum. Foto: Paul White/NTB scanpix