Dekkskift er for mange ikke det mest spennende å bruke tiden på, men det må likevel gjøres dersom man har bil i Norge.
Dekkskift er for mange ikke det mest spennende å bruke tiden på, men det må likevel gjøres dersom man har bil i Norge. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Klar beskjed: Her vinterdekkene på

Om du ennå ikke har skiftet til vinterdekk, bør du tenke deg om før du kjører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stormen Ingolf herjer i Danmark, og snart vil den også påvirke Norge. Utover lørdag kommer stormen til å bevege seg mot nord-vest, som gir godt med vind på Vestlandet.

Gårsdagens værvarsel meldte om kalde vinder, og dessverre ser det ut til at det vil slå til.

– Vi får inn en generelt kald luftmasse. Hele landet blir liggende i kjølig nordavind, sier meteorolog ved StormGeo, Stig-Arild Fagerli, til TV 2.

Like etter midnatt natt til søndag kan det en kort periode komme helt opp i full storm i vest.

– Vindstyrken er kraftig. Man må regne med full storm en liten stund både på Vestlandet og vest på Sørlandet, sier Fagerli.

Vanskelige kjøreforhold

Ifølge meteorologen kan nordmenn forvente seg et noe rotete vær de kommende dagene, med ulike høytrykk og lavtrykk som er vanskelige å spå.

Likevel er det noe som er ganske sikkert. I tillegg til vinden som kommer fra Danmark, kan Vestlandet vente seg noe nedbør søndag. Fra Møre og Romsdal og nordover vil det bli enda mer nedbør, men da i form av snø og sludd.

Dette gjør at man i Midt-Norge søndag må regne med vanskelige kjøreforhold.

– Ikke ta deg en tur på hjul uten å være ordentlig skodd, og særlig ikke i Midt-Norge. Det er virkelig «no go», sier Fagerli.

– Kan være skummelt

Nedbøren strekker seg helt opp til Nordkapp, og de eneste som kanskje slipper unna er dem som bor øst i Finnmark. På mandag vil landet også være preget av byger, før det tirsdag og onsdag kan bli mildere i været igjen.

Søndag og mandag er det altså særlig fare for vanskelige kjøreforhold i Midt-Norge. Meteorologen anbefaler likevel å bytte til vinterdekk uansett hvor man bor.

– Det blir klarvær i Sør-Norge, og muligens er det steder som ligger i skjul for vinden. Da kan det være skummelt selv om det er 4-5 plussgrader og veien i utgangspunktet er tørr, sier Fagerli.