Undervannsfarkosten Hugin skal bistå i søket på Svalbard.
Undervannsfarkosten Hugin skal bistå i søket på Svalbard. Foto: Aage Aune / TV 2

helikopterstyrTen på svalbard:

Henter inn leterobot – søket kan ta flere dager

SVALBARD (TV 2): En ny undervannsfarkost er flydd opp til Svalbard for å hjelpe til med å lete etter helikopteret som styrtet torsdag kveld. Sannsynligvis vil det ta lang tid før det gir resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søket etter det forsvunnede russiske helikopteret ble betydelig nedeskalert i natt.

Forsvarets ubemannede miniubåt Hugin har ankommet Svalbard fra Bergen med Hercules-fly, og ble lørdag ettermiddag satt inn i søket.

Hugin er en autonom undervannsfarkost som kartlegger havbunnen i detaljer.

– Vanskelig å anslå tid

Det var åtte russere om bord i helikopteret som torsdag kveld styrtet ved Svalbard. Den nye farkosten som bistår i søket sender ingen direktebilder, og bruker sonar for å undersøke bunnen. Den må fraktes opp på land for å analysere resultatene.

Det er planlagt at Hugin skal undersøke havbunnen i mange timer av gangen før resultatene analyseres. En undervannsrobot-operatør på stedet sier til TV 2 at det er vanskelig å si hvor lang tid søket vil ta, men at det hvert fall må regnes med at det kan gå noen dager før de vet mer.

KV Barentshav frakter den ubemannede miniubåten Hugin ut til søkeområdet. Foto: Øystein Bogen / TV 2
KV Barentshav frakter den ubemannede miniubåten Hugin ut til søkeområdet. Foto: Øystein Bogen / TV 2

– Området er relativt stort, og det er ikke gjort noen gode observasjoner på vrakdeler meg bekjent. Det er veldig vanskelig å si nå så tidlig i fasen, sier skipssjef ved KV Barentshav, Frode Urke, til TV 2. .

Været kan utsette operasjonen

Skipssjef Urke sier søkeområdet er flere kvadratkilometer stort, og kaller det hele er en svært tidkrevende operasjon. I tillegg til at søkeområdet er stort, kan været bli en utfordring.

– Det er meldt opp mot liten storm lørdag og søndag, som kan gjøre at det blir vanskelige forhold for å bruke farkosten. Det vil kunne utsette operasjonen en del, sier Urke.

Russisk fly på vei

Søket etter helikopteret betegnes fortsatt som en søk- og redningsaksjon, selv om det har vært savnet i over 36 timer.

Norske myndigheter har lørdag også godkjent et russisk Illusjin 76-fly, som Russland har tilbudt for å hjelpe til å søket. Flyet vil ha med seg både utstyr og mannskaper, men det er ikke avklart når det vil lande på Svalbard.

Samtidig har man startet forberedelsene til en aksjon for søk etter antatt omkommet (SEAO), skriver Hovedredningssentralen i Nord-Norge i en pressemelding lørdag ettermiddag. Et slikt søkt er politiet ved Sysselmannen på Svalbard sitt ansvar, med støtte fra Nordland politidistrikt.