Moren til avdøde Hågen (21): «Ta godt vare på troppen»

SKJOLD/OSLO (TV 2): En sersjant i Hærens ingeniørbataljon på Skjold døde av skadene han pådro seg i en sprengningsulykke på Mauken skytefelt i Målselv i Indre Troms fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var tre personer på stedet da ulykken skjedde. De to andre er tilsynelatende fysisk uskadd, sier talsmann for Hæren, oberstløytnant Ole Johan Skogmo.

Sprengningsulykken skjedde på Mauken skytefelt ved Skjold i Øverbygd i Målselv kommune under et sprengningskurs med bærbart minneryddingsutstyr klokken 17.30 fredag.

21-åring fra Voss omkom

Den omkomne er 21 år gamle Hågen Skattum fra Voss, som var inne i sitt første år som sersjant, opplyser Forsvaret. Pårørende er varslet.

Sjefen for Ingeniørbataljonen på Skjold, oberstløytnant Per Aslak Loso, sier til TV 2 at de er sterkt preget etter ulykken.

– Først og fremst er jeg nødt til å uttrykke min dypeste medfølelse og tanker til de pårørende som er hjemme på Voss, men også alle her på Skjold som er berørt, og alle som kjenner den omkomne.

Loso har selv snakket med foreldrene til den omkomne 21-åringen, både fredag kveld og i dag.

– Moren sa «Ta godt vare på troppen». Da kjente jeg at jeg fikk en tåre i øyekroken, for det sier litt om hvor stor de må være, som kan ha et sånt perspektiv i en så dypt tragisk og tung stund.

Sognepresten på Voss, Kjersti Boge, kjente den avdøde 21-åringen godt. Hun er selv sterkt preget av ulykken, forteller hun til TV 2.

– Han var en flott ung mann og en stor humørspreder av en gutt. Han var aktiv i ungdomsmiljøet på Voss. Han er eldst av fire søsken, den yngste er konfirmant. Dette rammer mange, sier Boge.

Soldater ved leiren var lørdag samlet til en minnestund for den døde sersjanten, Hågen Skattum. Foto: Egil Pettersen / TV 2
Soldater ved leiren var lørdag samlet til en minnestund for den døde sersjanten, Hågen Skattum. Foto: Egil Pettersen / TV 2

«En dyktig person med glimt i øyet og smil om munnen»

Hågen beskrives som en person med et godt rykte for å være profesjonell, ekstremt ærekjær, dyktig og med glimt i øyet og et smil om munnen. Lørdag ble det avholdt en liten minnestund for Hågen ved Mauken.

– Det er klart det er tungt, men det er mange som har det verre, sier Loso.

Han forteller at leger har konstatert at 21-åringen døde momentant etter eksplosjonen. To vernepliktige var også i nærheten, men fikk ikke fysiske skader.

– De vernepliktige fikk ringe hjem umiddelbart etter ulykken for å si fra at de var i god behold.

Ulykken skjedde under et sprengningskurs med et bærbart mineryddingssystem. Kurset er en del av den vanlige opplæringen i bataljonen, og de prøver å gi alle kontingenter en demonstrasjon av utstyret.

– Det er rett og slett en anretning som gjør at vi kan bryte gjennom minefelt og sperringer, med bruk av eksplosiver. Det er en slange, koblet på en rakett med ladninger på, som da skytes over og settes av. Deretter ryddes det en sti for å kunne rykke frem med egne styrker, sier Loso.

Gjennom helgen holdes soldatene i bataljonen samlet for å ta vare på alle som er berørt av ulykken. Samtidig har de et apparat rundt som skal ivareta dem.

Stopper bruken frem til de vet hva som skjedde

Generalmajor Odin Johannessen, som er sjef for Hæren, opplyste lørdag formiddag til TV 2 at de nå med umiddelbar virkning har stanset all bruk av det bærbare minneryddingsutstyret, frem til årsaken til ulykken er kartlagt.

– Det er detaljer som både politiet og forsvarets egne undersøkelseskommisjon vil finne svar på.

Kommisjonen landet på Bardufoss lørdag formiddag, og vil gå igang med kartleggingen av hendelsesforløpet så raskt som mulig.

– Det er vanskelig å si når de får svar, men de må bruke den tiden som er nødvendig, sier Johannessen.

Troms politidistrikt har også tjenestemenn på stedet, både fordi det er standard prosedyre etter arbeidsulykker, men også for å sikre et utgangspunkt for en eventuell etterforskning, skriver Nordlys.