FORSVARER JOHAUG: Marit Bjørgen mener Therese Johaug ikke var dopet. Det får svensk TV-profil til å reagere.
FORSVARER JOHAUG: Marit Bjørgen mener Therese Johaug ikke var dopet. Det får svensk TV-profil til å reagere. Foto: Pedersen, Terje

Svensk TV-profil raser mot Bjørgen: – Hun burde ha holdt kjeft!

Marit Bjørgen uttalte at Therese Johaug ikke var dopet. Det får svensk TV-profil til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i et intervju med svenske Expressen at Marit Børgen slo fast at lagvenninnen Therese Johaug ikke var dopet.

– Therese var ikke dopet. Hun fikk straff i CAS fordi hun ikke kontrollerte pakken nøye nok. Men de trodde jo på hennes historie, uttalte Bjørgen.

Therese Johaug ble som kjent tidligere i høst dømt til 18 måneders straff i CAS etter å testet positivt på det forbudte stoffet clostebol, etter at FIS anket den opprinnelige straffen på 13 måneder.

Les også: Derfor fikk Johaug strengere straff

Uttalelsene til Bjørgen om at Johaug ikke var dopet har fått en svensk TV-profil til å reagere.

REAGERER: SVT-profilen Hasse Svens reagerer på Marit Bjørgens uttalelser om Therese Johaug. FOTO: SVT.se
REAGERER: SVT-profilen Hasse Svens reagerer på Marit Bjørgens uttalelser om Therese Johaug. FOTO: SVT.se

– Det er typisk
SVT-programlederen Hasse Svens, kjent fra blant annet dokumentaren «Blodracet» om høye blodverdier i langrennssporten, sier til den svenske avisen Expressen at Norges skidronning burde spart seg for disse kommentarene.

– Det er typisk, hun har hele tiden forsvart henne på alle mulige og umulige måter. Det er merkelig at Marit Bjøgen ikke forstår at Johaug er tatt for doping. Da er man dopet, sier Svens til Expressen.

63-åringen minner om at Bjørgen er en stor ambassadør for skisporten og derfor må velge sine ord med omhu.

– Jeg tror ikke at vi øvrige i Norden har vanskelig for å forstå hvor stor Bjørgen er i Norge, hun har helgen-status der. Derfor er det viktig at hun velger sine ord med omhu. Det er bedre at hun holder kjeft fremfor å komme med slike uttalelser, slår den kjente svenske sportsjournalisten fast.

– Mange tror det er en stor bløff
Hasse Svens understreker at han selv tror på forklaringen Therese Johaug ga etter å ha testet positivt på clostebol.

Svensken skjønner samtidig at folk har stilt spørsmålstegn til Johaugs positive dopingprøve.

– Det finnes veldig mange dyktige og kyndige innen doping som tviler på hennes forklaring, for den er veldig merkelig. Det finnes faktisk store navn som mener det hele er en norsk bløff, og at det ikke handler om en tabbe, men ekte doping, konstaterer han.

Nyanserte uttalelsene
Da TV 2 møtte Bjørgen onsdag formiddag denne uken fortalte hun at nyansene i hennes meninger ikke er kom tilstrekkelig frem i intervjuet med Expressen.

– Jeg benekter ikke at Therese Johaug har fått en dopingdom, men jeg er overbevist om at hun ikke har dopet seg for å gå fortere på ski, sa Bjørgen til TV 2.

Bjørgens uttalelser til Expressen fikk også CAS-ekspert Robin MacKenzie-Robinson, som har fulgt Johaug-saken tettere enn de fleste, til å reagere.

– Mener Bjørgen at Johaug ikke har dopet seg med hensikt er jeg enig med henne, men da må hun presisere det. Johaug har avlagt en positiv dopingprøve. Ergo har hun vært dopet. Vanskeligere er det egentlig ikke, sa MacKenzie-Robinson til TV 2.

– Jeg har ikke noen problemer med at hun står opp for venninnen sin. Spørsmålet er om hun hadde gjort det samme om det hadde vært en annen utøver som hadde vært i Johaug sin situasjon. Det jeg tror mange har savnet i denne saken, inkludert meg selv, er en viss form for ydmykhet. At man faktisk erkjenner at Johaug har gjort en feil. At det å bli tatt i doping er særdeles alvorlig og ingen bagatell, mente MacKenzie-Robinson.