Vil tiltale: Catalonias leder risikerer 30 års fengsel

Spansk påtalemyndighet sier den vil utarbeide en siktelse mot Catalonias leder Carles Puigdemont for opprør, som har en strafferamme på 30 års fengsel.

Catalonias president Carles Pugdemont Foto: Josep Lago
Catalonias president Carles Pugdemont Foto: Josep Lago

Siktelsen vil ifølge en talsmann bli levert inn i neste uke slik at separatistlederen eventuelt kan stilles for retten. Det er en domstol som må avgjøre om det skal tas ut siktelse.

Uttalelsen kom fredag kveld etter at den katalanske regionforsamlingen vedtok en omstridt uavhengighetserklæring tidligere på dagen.

Sparker hele regjeringen

Senere på kvelden varslet Spanias statsminister, Mariano Rajoy, at han har avsatt Catalonias regjering og oppløst regionforsamlingen.

Nyvalg skal holdes 21. desember.

Rajoy kom med kunngjøringen fredag kveld etter at regjeringen hadde sittet i et over to timer langt krisemøte.

Vestlige land avviser unisont Catalonias uavhengighetserklæring. Men de ber også Spania avstå fra maktbruk.

Tyskland, Frankrike, Storbritannia, EU og USA. Få timer etter at den katalanske regionforsamlingen i Barcelona hadde vedtatt en omstridt uavhengighetserklæring, hadde vestlige stormakter på begge sider av Atlanteren tatt avstand fra regionens forsøk på å løsrive seg.

– Den tyske regjeringen anerkjenner ikke en slik uavhengighetserklæring. Spanias suverenitet og territorielle integritet er og vil alltid være ukrenkelig, heter det i en Twitter-melding fra talsmann Steffen Seibert i Berlin.

Han sier også at Tyskland håper alle de involverte vil gjøre det de kan for å innlede dialog og trappe ned situasjonen.

– Bruk ordenes makt!

Også president i Det europeiske råd, Donald Tusk, ber uttrykkelig om at det ikke brukes makt. Oppfordringen er spesielt rettet til sentralmyndighetene i Madrid.

– Jeg håper den spanske regjeringen foretrekker argumentets kraft, ikke maktbrukens argument, sier Tusk.

Han fastslår at uavhengighetserklæringen uansett ikke utgjør noen forskjell for EU, og at det kun er Spania som er EUs samtalepartner, ikke Catalonia.

Også Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han fullt ut støtter Spanias statsminister Mariano Rajoy og hans ønske om at den spanske grunnloven respekteres.

Frykter 95 EU-land

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker er ikke fullt så eksplisitt som Macron, men også han tar indirekte avstand fra Catalonias forsøk på å løsrive seg og bli et eget land.

– EU trenger ikke flere brudd og splittelser. Vi burde ikke blande oss inn i det som er en intern debatt for Spania, men jeg ønsker ikke at EU skal bestå av 95 medlemsland i framtiden, sier han.

Fra Storbritannia er beskjeden at katalansk uavhengighet aldri kommer til å bli anerkjent, mens USA uttrykker ønske om at NATO-landet Spania forblir både sterkt og samlet.

(©NTB)