Håndballguttas suksessoppskrift:

I snitt har spillerne gått opp sju kilo

Mer muskelmasse har vært med på å bidra til suksessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Golden League på TV 2 og TV 2 Sumo: Norge-Frankrike 18.00 lørdag og Polen-Norge 18.00 søndag.

Siden 2012 har Ole Martin Viken hatt jobben som med å følge opp den fysisk treningen med det norske håndballandslaget . De siste sju årene har landslaget blitt én kilo tyngre per år.

– Noe mer enn én kilo anbefaler vi ikke at noen legger på seg. Det er hva kroppen klarer å produsere av muskelceller i året. Så vektøkningen til landslaget er innenfor det vi Olympiatoppen anbefaler, sier Viken til TV 2 i København der han er med Håndballgutta til Golden Leauge.

Ønsker seg raskere og mer robuste spillere

I løpet av de siste sju årene har de fleste av spillerne på det norske landslaget flyttet til verdens største ligaer. Det har gjort at oppfølgingen går mer av seg selv.

– Norske spillere er veldig dedikerte og trofaste mot den oppgaven de er satt til å gjøre. Fysikken til de spillerne våre kan vi ikke klage på, men vi prøver hele tiden å utvikle oss. Vi har jo flere proffer i de største ligaene som Frankrike, Tyskland og Danmark, og det gjør at intensiteten i hverdagen fører til at de utvikler seg i den retningen som vi ønsker med mer robuste og raske spillere. At flere spiller i utlandet har ført til at vi har fått sterkere og raskere spillere, sier Viken.

Fra 88 til 95 kilo
Statistikken fra 2011 viser at den norske fremgangen på banen har kommet sammen med en økning i muskelmasse. I 2011 veide hver landslagspiller 88 kilo i gjennomsnitt. I 2017 hvor laget spilte VM-finale er den på 95. Gjennomsnittshøyden har ikke økt merkbart.

– Vi har kun blitt en halv centimeter høyere. Så vi liker å si at vi har lagt på oss sju kilo muskler, sier landslagets fysiske trener.

Det er noe som gleder landslagsspillerne.

– Jeg synes egentlig de som var på landslaget før var store gutter, så da gjør vi noe riktig i alle fall, sier Christian O’Sullivan.

Magdeburg-spilleren tror den ekstra muskelmassen er med på å gjøre susen for suksesslandslaget.

– Det er vanskelige å holde de du møter om du er 15 kilo mindre, påpeker han.

– Digg
Også for landslagets største profil, PSG-stjernen Sander Sagosen, er det viktig å ha fysikken i orden.

– Selvfølgelig er det digg å føle at vi har samme fysikk som alle andre. Det er litt kjipt å gå inn og tenke at «shit, nå er de større og sterkere enn oss», sier han.

Hans danske lagkamerat i PSG, Henrik Møllgård, mener nordmannens muskelmasse har økt kraftig de siste årene.

– Jeg spiller selv med Sander i Paris. Han har lagt på seg mange kilo de siste to-tre årene. Selvfølgelig er det en av grunnene til at det er så høy kvalitet i den norske troppen nå, sier Møllgård.