Putin brukte «atomknappen» og avfyrte missiler fra land, luft og sjø

– Fra 2013 har vi et annet sikkerhetsbilde i verden, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag gjennomførte Russland flere tester med ballistiske missiler. En av rakettene ble skutt opp fra en av Nordflåtens ubåter i Barentshavet, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

Fredag melder det russiske militærets TV-kanal Zvezda at Russlands president Vladimir Putin ledet øvelsen og avfyrte ballistiske missiler fra land, luft og sjø.

En Topol-rakett ble skutt opp fra den nordvestlige delen av landet.

Strategiske bombefly tok av fra flere russiske flybaser og skjøt ut krysserraketter mot bakkemål i det østlige Russland og i nord. Missiler ble også sendt mot et øvingsområde i Kasakhstan.

Også under storøvelsen Zapad («Vest») i september ble det avfyrt missiler fra ubåter i Barentshavet, ifølge en pressemelding fra Nordflåten. Den russiske militære aktivteten øker i Barentshavet, og Nordflåtens ubåter gjennomfører jevnlig tokt og øvelser i Barentshavet og tilstøtende havområder.

Samtidig har det vært økning i antall anløp med reaktordrevne NATO-fartøyer til Norge, bekrefter Forsvaret. Flere allierte atomubåter er i norske havner og farvann, fortalte TV 2 fredag.

– Har senket guarden

Flaggkommandør og tidligere ubåtsjef Jacob Børresen mener at økningen i den allierte ubåttrafikken har sammenheng med gjenoppbyggingen av den russiske Nordflåten.

Ifølge Børresen føler NATO og USA at Russlands moderne og svært kapable undervannsbåter er en trussel mot deres evner til å opprettholde sjøkontroll i disse områdene.

– Det har gått opp for NATO at vi har senket guarden vår. Vi har ikke sørget for å opprettholde kompetanse når det gjelder ubåtkrigføring i disse svært krevende havområdene. Nå er NATO på full fart på vei tilbake, og undervannsbåtaktiviteten er en del av dette, sier Børresen til TV 2.

Storbritannias forsvarsminister Michael Fallon sa onsdag til parlamentets forsvarskomité at det de par siste årene har vært en ekstraordinær økning i russisk ubåttrafikk i Nordatlanteren. Fallon trakk frem dette som en av truslene som har økt siden 2015.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil ikke dele sin britiske kollegas bekymringer om at den økte russiske ubåttrafikken utgjør en trussel.

– Økt aktivitet er jo riktig, men vi må ta inn i bildet at fra 2013 har vi et annet sikkerhetsbilde i verden. Vi har større aktivitet, og vi vet at vi har mer flyvning, marin aktivitet og undervannsaktivitet. Dette gjelder også norske styrker; vi seiler og flyr mer mer i nord og er mer til stede i nord, sier forsvarsministeren til TV 2.