SOLEN er skjult bak skiven i midten, slik at lyset ikke ødelegger bildet. Kometen er ringet inn i rødt. Foto: ESA/NASA/SOHO
SOLEN er skjult bak skiven i midten, slik at lyset ikke ødelegger bildet. Kometen er ringet inn i rødt. Foto: ESA/NASA/SOHO

Kan komme fra et annet solsystem

Kometen som er på vei forbi solen forbløffer astronomene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kometer er klumper av is og støv, noen kilometer i diameter.

De går i baner rundt Solen akkurat som Jorden, men banene er elliptiske. Det betyr at de er veldig langt unna oss det aller meste av tiden.

HALE-BOPP så du kanskje, den pyntet opp himmelen i 1997. Foto: AP/Christian Tatot
HALE-BOPP så du kanskje, den pyntet opp himmelen i 1997. Foto: AP/Christian Tatot

Men, før eller siden kommer de inn mot Solen. De varmes opp, og noe av isen smelter til lange haler av gass. Gassen lyser opp, og noen kometer blir fantastiske syn på nattehimmelen.

96P/Machholz

I 1986 oppdaget astronomen Don Machholz en ny komet.

Nå er kometen 96P/Machholz på vei forbi Solen, skriver Spaceweather. Den passerer nå knappe 18 millioner kilometer over den glødende overflaten. Det er tett på, litt over en tidel av avstanden mellom Solen og Jorden.

Rundene 96P/Machholz tar rundt Solen tar litt under fem og et halvt år, så kometen er blitt stekt av heten og ristet av gravitasjonen mange ganger. Da den passerte i 2012 oppdaget astronomene at det hadde løsnet to biter fra kjernen, sannsynligvis i 2007.

Det kan løsne flere biter under denne passeringen, og astronomene følger kometen med SOHO observatoriet.


Veldig spesiell

Det er ikke utseende som gjør kometen 96P/Machholz spesiell. Astronomene spekulerer i om den er en bit av en mye større komet, eller kanskje en asteroide, som delte seg opp i flere deler for noen tusen år siden.

– Bitene har så delt seg videre, og går nå i litt ulike baner på grunn av påvirkningen fra Jupiter og Solen, skriver Karl Battams hos NRL.

96P/Machholz på vei inn mot Solen

Foto: ESA/NASA/SOHO

Det han kaller en komet-familie inkluderer asteroiden 2003 EH1, og kan være årsaken til flere meteor-svermer.

Det mest spesielle er den kjemiske sammensetningen av 96P/Machholz. Da kometen passerte i 2007 fant astronomen David Schleicher ut at mengden av hydroksid- og cyanid-molekyer i isen var veldig uvanlig.

– Vi vet ikke om kometen ble dannet et sted i solsystemet vårt med veldig spesielle forhold, eller om den kommer fra et annet solsysten, skriver han i en artikkel.

Du kan ikke se 96P/Machholz nå, den er så nær solen at den forsvinner fullstendig i det skarpe lyset.