Opprørt over at de som trenger medisinen ikke får hjelp: – Nå må dere for skams skyld gjøre noe

UNDERHUSET (TV 2): Er et liv verdt én million kroner? – Ja, alvorlig syke har krav på behandling, sier moren til muskelsyke Leander (10). – Det må være en grense på dyre medisiner, svarer professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det mulig å sette en pris på et menneskeliv? Debatten har rast etter at Beslutningsforum denne uken sa nei til den nye, revolusjonerende medisinen Spinraza, som hjelper mennesker med den alvorlige muskelsykdommen Spinal muskelatrofi (SMA).

Medisinen er en av verdens dyreste med en prislapp på nærmere én million kroner per dose.

– Må være en grense

– Den eneste måten å få til en rettferdig løsning i denne situasjonen er å få ned prisen på medikamentet. Ellers tar man penger fra andre pasienter, sier lege og professor Ole Frithjof Norheim ved Universitetet i Bergen.

Han ledet det regjeringsoppnevnte utvalget som i 2014 foreslo tiltak for å prioritere kostnader i helsesektoren.

– Det må være en øvre grense for kostnader i forhold til hvor mye vi kan hjelpe pasientene. Hvis ikke, bruker vi opp pengene på noen, og da må vi ta fra noen andre, sier Norheim.

Han mener industrien er for grådig.

– Det finnes studier som sier at prisene som settes ikke har noe samsvar med produksjonskostnadene. Jeg mener industrien har et samfunnsansvar de ikke har tatt, sier Norheim.

FORSKER: Professor Ole Frithjof Norheim sier man må ha betalingsgrenser. Foto: TV 2
FORSKER: Professor Ole Frithjof Norheim sier man må ha betalingsgrenser. Foto: TV 2

Forsvarer høye priser

Paraplyorganisasjonen Legemiddelindustrien sier det er behov for å høye priser i noen tilfeller.

– Vi trenger å ha en inntekt for å kunne utvikle medisiner for fremtiden. Vi har et ansvar for å gå i dialog med myndighetene for å komme frem til akseptable løsninger. Det gjør vi, sier seniorrådgiver Line Walen i Legemiddelindustrien.

– Men mange legemiddelfirmaer har et ekstremt overskudd? Dere tjener gode penger.

– Produksjonskostnader er bare en liten bit av utgiftene. Forskning og utvikling er også en nødvendig kostnad, svarer Walen.

Mener sønnen har krav på medisin

TV 2 har fortalt om flere av barna som er rammet av sykdommen, og som er helt avhengig av å få medisinen. Blant annet 10 år gamle Leander Lehrmann, som er hundre prosent invalid. Han kan bli bedre hvis han får den nye medisinen. Leanders mor, Lise Holth Lehrmann, mener dette ikke burde vært en debatt i det hele tatt.

– Dette er en sykdom med mye lidelse.

Moren, som jobber som jurist, er opprørt over at mennesker med denne sykdommen ikke får medisinen de trenger.

– Det er ikke anledning til å velge bort en hel gruppe pasienter. Barnekonvensjonen sier at man har rett til behandling, sier Lehrmann og legger til:

– Er dette et anstendig samfunn? Nå må dere for skams skyld gjøre noe.

Håper på løsning

Det er firmaet Biogen som produserer Spinraza. De vil ikke kommentere saken nå, siden de er prisforhandlinger med norske myndigheter.

– Nå skal prisen forhandles, så får vi se hva vi kommer frem til. Vi håper selvfølgelig firmaet reduserer prisen, sier fagmedisinsk direktør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

– Hva er en akseptabel pris?

– Det kan vi ikke si fordi vi er i forhandlinger. Men det er ikke noe problem for firmaet, ut i fra det vi har beregnet, å komme frem til den prisen som kan aksepteres.