FLYRAN: Påtalemyndigheten mener Betew og de medtiltalte planla et anslag mot Swiss Air-flyet etter at det hadde parkert og ble losset for verdier.
FLYRAN: Påtalemyndigheten mener Betew og de medtiltalte planla et anslag mot Swiss Air-flyet etter at det hadde parkert og ble losset for verdier. Foto: TV 2

36-åring avviste spektakulære planer om flyran på Gardermoen : – Det er sånn man ser på film, det er bare piss

OSLO TINGRETT (TV 2): Tiltalt takket høflig nei til å forklare seg, men politiet mener han var med å planlegge et ran som skulle overgå NOKAS-ranet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 36 år gammel oslomann er sammen med broren og NOKAS-raner Metkel Betew tiltalt for å ha planlagt det som kunne bli et av de største ranene i norgeshistorien.

36-åringen fikk fredag tilbud om å forklare seg, men takket høflig nei til å fortelle noe i rettssaken som nå pågår i Oslo tingrett.

– Nei, takk, var det eneste 36-åringen uttalte.

«Vi er et ranslag»

Dermed leste aktor Alvar Randa fra mannens politiforklaring, som han avga i 2015. Her avviser 36-åringen at han var med på å planlegge noe ran, selv om politiet har lydopptak av at han snakker om å være en del av et ranslag med danske politiagenter.

«Vi er et ranslag. Det er egentlig ran vi driver med», sa 36-åringen til agentene som hadde infiltrert det påtalemyndigheten mener er både en organisert kriminell gruppe som driver med narkotikasalg, og et ranslag som har planer om et spektakulært ran. I forklaringen har han sagt at han heller skulle sagt «de», men at han brukte ordet «vi» fordi han tidligere er dømt for ran.

Videre mannen hevdet i avhør at han kun var mellommann for andre personer som ønsket å kjøpe ammunisjon av danskene, og at han ikke skulle bruke dette selv.

Påtalemyndigheten mener Betew og de medtiltalte planla et anslag mot Swiss Air-flyet etter at det hadde parkert på Gardermoen.
Påtalemyndigheten mener Betew og de medtiltalte planla et anslag mot Swiss Air-flyet etter at det hadde parkert på Gardermoen. Foto: TV 2

Han sa også til politiagentene at de hadde garasjer med utstyr som lå klart, da han diskuterte med agentene om de kunne skaffe ammunisjon til et ran.

«Sånn man ser på film»

36-åringen selv har forklart i avhør at dette bare var noe han sa til danskene, og at det ikke stemte.

«Vi hadde ingen garasje, det er sånn man ser på film. Dette er bare piss», sa han da han ble konfrontert med utsagnene i avhør.

Men i en garasje i Lørenskog som politiet mener flere av de tiltalte disponerte, ble det funnet flere våpen og våpendeler. I tillegg har politiet tatt beslag i flere stjålne biler, skuddsikre vester og ansiktsmasker.

Tok bilder av verditransportfly

Metkel Betew (39), som også er tiltalt i saken, slapp ut på prøve fra forvaringsdommen etter Nokas-ranet høsten 2014. Påtalemyndigheten mener han da kort tid etter løslatelsen begynte å planlegge et nytt stort ran. Han tok da kontakt med en barndomsvenn som jobbet på Gardermoen og spurte om han kunne ta bilder av et Swiss Air som frakter millioner til og fra Oslo lufthavn.

Den 37 år gamle barndomsvennen er også tiltalt i saken, men nekter straffskyld, slik som de andre tiltalte gjør på de mest alvorlige tiltalepunktene.

37-åringen tok totalt seks bilder av pengetransporten, og overleverte disse til Betew, men skal ifølge egen forklaring ikke ha tenkt særlig over at dette kunne brukes av Betew til et ran.

– Hadde jeg i det hele tatt hatt noen tanker om at det var tilfelle, hadde jeg jo aldri gitt ham de bildene, sa 37-åringen i tingretten fredag ettermiddag.

– Jeg tenkte «ja, hvorfor ikke, vi gjør ikke noe ulovlig». Dette er jo bilder som hvem som helst kan ta.

Han forklarte samtidig at han ikke visste om noen regler som tilsa at det ikke var lov å ta disse bildene, da både ansatte og passasjerer tok selfier i samme område. I tillegg kan man ifølge 37-åringen ta de samme bildene fra avgangshallen på Oslo lufthavn.

Fulgte Betew i det skjulte etter løslatelse

Politiet fulgte nøye med på hva Metkel Betew og de andre tiltalte gjorde etter at han ble løslatt, og visste at ranet var under oppseiling. Ranet ble aldri gjennomført fordi de tiltalte ble pågrepet av politiet.

Betew og de andre tiltalte brukte ifølge politiet tiden fra høsten 2014, da Betew slapp ut, og frem til de ble pågrepet i august 2015 på å planlegge ranet.

Påtalemyndigheten mener planen var å klippe seg gjennom gjerdet på Oslo lufthavn og gjennomføre et væpnet anslag mot verditransportflyet på rullebanen, mens pengene ble losset over fra flyet til en ventende pengetransport.

– Null innsyn i noen sikkerhetsrutiner

Betews forsvarer, Marius Dietrichson, stilte flere spørsmål til 37-åringen som tok bildene på Gardermoen. Blant annet ville Dietrichson frem til om han visste hva slags sikkerhetstiltak som eksisterer rundt verditransportflyet.

– Jeg har absolutt null innsyn i noen sikkerhetsrutiner på flyplassen, svarte 37-åringen, og gjentok på en rekke spørsmål at han ikke visste noe om verken rutiner eller hvordan vaktordningen er.

Dietrichson påpekte at Betew dermed heller ikke kan ha visst noe om dette. Hans klient nekter straffskyld, og hevder at det ikke forelå noen planer om ran.

Det er planlagt en åstedsbefaring på Oslo lufthavn Gardermoen i løpet av rettssaken, som er berammet til å vare frem til 22. desember.