mareritt for familien Furseth:

Blir tvunget til å flytte eller selge familiegården

LIABYGDA/MOLDE (TV 2): Den gamle familiegården har blitt et tvangsmareritt for familien Furseth i Oslo. De blir enten tvunget til å flytte hit eller selge gården mot sin vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den vakre bygda Liabygda i Stranda kommune ligger badet i høstsol og vakre farger omkranser den gamle familiegården.

Men for Peder Inge Furseth og familien har gården blitt et uløselig mareritt der både Stranda kommune og Fylkesmannen har sagt tvert nei til Furseths ønske om fritak fra bo- og driveplikt på gården.

– Enten må vi la dette gå ut av familien etter 200 år eller flytte hit. Det er helt umenneskelig, sier Furseth til TV 2.

Helt umulig

For han vil gjerne beholde den gamle familiegården som feriested.

– Jeg synes det er idyllisk og flott natur, men det er noe med realismen i at vi skal bo her. Det er ikke inntekter på gården, det er håpløst for meg å finne tilsvarende jobb som jeg har på en høgskole i Oslo, barneskolen er vedtatt nedlagt og vi har en funksjonshemmet gutt som trenger spesialtilbud fra skole. Alt dette gjør det umulig for oss å flytte hit, sier Furseth.

For det har ikke vært drift på gården på over 50 år.

– Hadde gården bidratt til matvareproduksjon i Norge, så hadde saken stilt seg annerledes for meg. Det har ikke vært drift av kyr her siden 1950 og det har ikke vært produsert en potet her på 55 år, så gårdens bidrag til matproduksjon i Norge er og har vært null i flere tiår. Jorda er leid bort og skogen har ikke inntektspotensial, sier han.

Umenneskelig

Det som imidlertid plager han og familien mest, er det faktum at sønnen er sterkt funksjonshemmet og trenger skreddersydd spesialtilbud.

– Et sånt hensyn burde i hvert fall spille en rolle i Fylkesmannen sin vurdering, men de skriver svart på hvitt at de ikke tar hensyn til personlige forhold. Og vi har sendt detaljerte opplysninger til fylkesmannen om hvor alvorlig situasjonen er for gutten, og jeg finner det umenneskelig at de ikke tar noe hensyn til dette. Blir vi tvangsflyttet hit finnes det ikke tilbud i nærheten av det han har i Oslo, fortviler Peder Inge Furseth.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har med konsesjonsloven i hånda lagt aller mest vekt på å opprettholde bosettingen i den lille bygda rett overfor pizzabygda Stranda.

– Kommunen har lagt stor vekt på bosettingshensyn i Liabygda. Det hensynet er så viktig at Furseth enten må selge gården eller bosette seg. Det er hovedårsaken til at vi er enig med kommunen i avslaget, sier landbruksdirektør Frank Madsøy til TV 2.

– Familien mener Fylkesmannen ikke har tatt personlige hensyn her siden de har en sterkt funksjonshemmet gutt?

– I konsesjonsloven er ikke dette et fremtredende hensyn som skal ivaretas- Det står at en skal vurdere personlige forhold, men det skal ikke være avgjørende. Litt enkelt fortalt: Hvis saken står slik at en er veldig i tvil om hvilken side en skal falle ned på, så kan en ta personlige hensyn. I dette tilfellet så har Stranda kommune i forhold til nåværende eier og flere andre, nettopp fremhevet at bosettingshensyn er viktig og vært tydelig på at på den eiendommen vil en ha bosetting, opplyser Madsøy.

- Ingen vil flytte hit

– Nå har kommunen vedtatt å legge ned skolen, er ikke det en moment som Fylkesmannen bør tillegge vekt?

– Jeg vil heller si det slik at det er et moment som illustrerer godt de problemene en har knyttet til bosetting i Liabygda. Her er det ei bygd med fraflytting og da er det viktig å bruke de attraktive eiendommene til å få folk til bygda, svarer Madsøy.

Peder Inge Furseth ser mørkt på hvis han må kvitte seg med familiegården.

– Jeg har et nært forhold til gården, gården betydde mye for min mor også, eide den de to siste årene i sitt liv. Hun synes det var viktig at gården forble i familien etter hennes død. Selv om gården blir tvunget ut av mine hender, så vil det ikke flytte flere folk til Liabygda av den grunn, det blir ikke mer produksjon av den grunn, sukker Furseth.