– Vi har ikke plass til mer!

Reisende gir blaffen i å hente hittegods

Hittegodskontoret på Oslo lufthavn Gardermoen flommer over av lesebrett, mobiltelefoner, klær og de merkeligste ting folk løper fra på flyplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til nå i år har reisende på Gardermoen glemt 2600 ipader og andre lesebrett.

Daglig får hittegodskontoret levert inn mellom 10 og 15 ipader, og mange av dem blir aldri hentet eller etterspurt.

– Så mye har det aldri vært før. Det er ekstremt mye, sier Arash Ebrahimi (24) som jobber på hittegodskontoret.

Han og kollegene har sitt svare strev med å få plass til alt som kommer inn av alt fra klær og kofferter til lekedyr, mobiltelefoner og laptoper.

– Mobiler, mobiler - masse mobiler. Folk glemmer dem hvor som helst, når som helst; på do, i butikker, i kiosker og på kafeer, forteller Arash lettere oppgitt.

STORE MENGDER KLÆR: Ett slik stativ inneholder klær gjenglemt i løpet av to uker på Gardermoen. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
STORE MENGDER KLÆR: Ett slik stativ inneholder klær gjenglemt i løpet av to uker på Gardermoen. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

Mange tar kontakt når de har mistet noe, og blir gjenforent med tingene sine. Men en ny trend er at folk som faktisk har fått bekreftet at gjenstandene deres er funnet ikke henter det de har mistet.

Lar vær å hente identifisert gods

I en avdeling ligger det kassevis med laptoper og mobiltelefoner som er sporet, men som ikke blir hentet.

STORE VERDIER: Alle disse nettbrettene er glemt igjen de siste ukene på Oslo lufthavn Gardermoen. Mange blir aldri etterlyst eller hentet. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
STORE VERDIER: Alle disse nettbrettene er glemt igjen de siste ukene på Oslo lufthavn Gardermoen. Mange blir aldri etterlyst eller hentet. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

– Alt dette totalt er kanskje 500 elektronikkgjenstander. Vi blir bare ikke kvitt ting, selv om folk vet at det ligger her, sier Arash.

En ipad har ligget uavhentet siden januar.

– Vær så snill, hent den, sier han.

Totalt sett av alt som leveres inn, blir bare 33 prosent levert tilbake til eieren.

– Det er faktisk et høyt tall. De som lager systemet vi bruker, sier at snittet er på 15 prosent.

Kosedyr unntaket

Overraskende mange tar aldri kontakt selv om de har mistet noe.

– Hva det kommer av vet jeg ikke. Har vi for mye penger eller gidder vi ikke ringe om det? Kan det være at man tror man har mistet gjenstanden et annet sted, kanskje, undrer Ebrahimi.

MÅ HENTES: Savner du ett av barnas leker må du hente dem før det har gått tre måneder. Etter det destrueres lekene, eller gis bort. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.
MÅ HENTES: Savner du ett av barnas leker må du hente dem før det har gått tre måneder. Etter det destrueres lekene, eller gis bort. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2.

Et tydelig unntak er kosedyr. Kassene med kosedyr blir sjelden stående lenge. Foreldre er tydeligvis opptatt av at barnas bamser, dukker og suttekluter kommer tilbake til poden.

– Prosentmessig ligger kosedyr faktisk veldig høyt, smiler 24-åringen mens han finner frem en sutteklut som ble funnet på flytoget og en grønn drage merket «reiser alene» av personalet som fant den.

Gjenglemte ting dekkes ikke av reiseforsikringen

Kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet IF, Sigmund Clementz, mener det er utrolig hvor mye folk ikke henter av gjenglemte ting.

– Det er ganske utrolig, men det er nok et utslag av at vi har det veldig veldig bra i Norge, og at det ikke får så store konsekvenser for oss hvis tingene våre forsvinner, sier Clementz.

Han mener folk må passe bedre på tingene sine, selv om han har forståelse for at reisende kan være stresset når de skal ut og fly. Man kan nemlig ikke komme til forsikringsselskapet hvis man bare har glemt noe igjen et sted.

– Gjenglemte ting blir ikke dekket på reiseforsikringen. Grunnen til det er at hvis gjenglemte ting skulle dekkes av reiseforsikringen, så ville det bli så dyrt at ingen ville ha råd til å betale for det.

Clementz peker på at det bare i går ble glemt igjen fem Ipader på Gardermoen, og at hittegodskontoret har en nettside der passasjerer kan se om det man glemte igjen, er funnet. I tillegg kan det du glemte sendes hjem til deg i postoppkrav.

– Ikke stress

«Hittegodseksperten» Arash har følgende råd til alle oss som reiser og kanskje både er vimsete og har det travelt:

– Ikke stress. Ta selv ut elektronikk før sikkerhetskontrollen og legg det i egne esker. Sjekk at du har fått med deg alle tingene dine, og ikke legg fra deg ting rundt omkring på flyplassen.

I tillegg er et godt tips å skaffe seg deksler til mobiltelefoner, laptoper og nettbrett med skarpe farger. Da er det mye lettere å oppdage dem.

– Vi får aldri inn rosa eller røde cover. Siden boksene i sikkerhetskontrollen er grå, får vi veldig mye grått, forklarer

LOMMEBOK-HAV: Et stort antall uavhentede lommebøker ligger lagret hos hittegods på Gardermoen.
LOMMEBOK-HAV: Et stort antall uavhentede lommebøker ligger lagret hos hittegods på Gardermoen. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK

Har du først mistet noe - ring eller send mail til hittegodskontoret så snart som mulig.

– Tingene blir liggende fysisk hos oss bare én måned. Etter det går de til et fjernlager, og etter to måneder der går det til politiet. Da blir det destruert, auksjonert bort eller gitt til veldedige formål.

Slik søker du:

På Avinors nettsider finner du all informasjon om hvordan du etterlyser mistet gods.

På nettsiden www.missingx.com, som er en global søketjeneste for mistet og funnet gods, ligger det akkurat nå 1,6 millioner gjenstander ute.