Lee Harvey Oswald snakker med media på vei inn til avhør dagen etter Kennedy-drapet. (AP Photo)
Lee Harvey Oswald snakker med media på vei inn til avhør dagen etter Kennedy-drapet. (AP Photo)

kennedy-dokumentene:

Lee Harvey Oswald hadde samtaler med KGB-agent

Lee Harvey Oswald skal ha hatt samtaler med en KGB-agent før Kennedy-drapet, ifølge dokumenter som er frigjort om drapet på den amerikanske presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge CNN inneholder et CIA-dokument skrevet samme dag som John F. Kennedy ble drept, informasjon om en samtale mellom Oswald og en KGB-agent.

Oppsøkte ambassader

Oswald ringte fra Mexico by til det Sovjetunionens ambassade i Mexico. Oswald snakket med konsulen Valerij Vladimirovitsj Kostikov, som ifølge CIA var en «identifisert KGB-agent», på «gebrokkent russisk».

Samtalen mellom Oswald og Kostikov fant sted i september 1963. Kennedy ble skutt og drept 22. november 1963.

Oswald oppsøkte både den cubanske og den ambassaden til Sovjetunionen mens han var i Mexico by. Han oppga et ønske om å reise til de to landene, men man vet ikke mye mer om motivet bak dette.

Se alle dokumentene her

Etterretningsplaner

Av andre interessante ting som kom fram er at CIA planla å få mafiaen til å angripe Cubas president Fidel Castro, og at noen ringte FBI og truet med å drepe Oswald dagen før han ble drept. Det kommer også fram at CIA vurderte å sabotere fly som skulle til Cuba.

Konspirasjonsteoriene rundt presidentens dramatiske død har florert. Kun én av fire amerikanere tror einstøingen Lee Harvey Oswald sto bak attentatet alene.

Oswald ble selv skutt og drept før saken kom opp for retten. Men det er ikke sikkert offentliggjøringen som kom natt til fredag, norsk tid, vil sette en stopper for alle konpiratorikerne.

Fortsatt hemmeligholdelse

President Donald Trump ble nemlig bedt om å holde noen dokumenter tilbake, og det har han gjort. Det hvite hus opplyser at særlig FBI og CIA har vært spesielt aktive for å sørge for at ikke alt materialet frigis.

I henhold til en lov fra 1992 må alt som fortsatt er holdt tilbake om drapet på president John F. Kennedy i november 1963, offentliggjøres etter 25 år. Presidenten kan holde noen av dem tilbake om han finner grunn til det, og flere av USAs etterretningsorganisasjoner har bedt ham fortsatt legge bånd på noen bestemte dokumenter.

Ifølge CIA har til sammen mer enn 69.000 av over 87.000 CIA-dokumenter som omhandler Kennedy-drapet, nå blitt frigjort. Det gjenstår dermed rundt 18.000 dokumenter. Etterretningsbyrået opplyser at også disse skal publiseres, men i en sensurert versjon.

Navn på personer CIA har samarbeidet med, samt navn på tidligere og nåværende CIA-offiserer, er blant det som sensureres.

(©NTB/TV 2)