SATT INN I REDNINGSAKSJON: Turen tok en dramatisk vending for turistene ombord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Båten er her med på letingen etter helikopteret.
Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix
SATT INN I REDNINGSAKSJON: Turen tok en dramatisk vending for turistene ombord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Båten er her med på letingen etter helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix

Russland tilbyr ressurser til søket etter savnet helikopter ved Svalbard

BODØ/OSLO (TV 2): Redningsmannskaper arbeider med uforminsket styrke i området hvor det russiske helikopteret trolig styrtet utenfor Barentsburg på Svalbard torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fjernstyrt miniubåt, en såkalt ROV, ble satt inn i søket etter helikopteret tidlig fredag morgen. Det opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge til TV 2 ved 06-tiden fredag morgen.

– Miniubåten kom til Svalbard i løpet av natta, var om bord på «Polarsyssel» like før klokken 04 i natt og har vært i søk. Dessverre har vi ikke fått noe resultat ut av det søket ennå. Litt av årsaken kan være at været har tatt seg opp og det er mer vind og mer bølger i området, sier redningsleder Tore Hongset til TV 2 klokken 07 fredag.

Strand- og overflatesøk har også pågått natt til fredag, men har ikke gitt noe resultat. Søket pågår for fullt, men det er vanskelige leteforhold og snøbyger i området.

Russland vil sende fly

Fredag ble det også klart at russerne vil bidra i søket etter helikopteret.

Hovedredningssentralen har fått en henvendelse via generalkonsulen i Barentsburg der de har blitt tilbudt hjelp fra Russland. Det skal dreie seg om et fly med mannskap og utstyr til bruk i undervannssøk. Dette har HRS for Nord-Norge takket ja til, opplyser avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli til TV 2.

I en pressemelding fredag ettermiddag opplyser HRS at dette er til klarering hos Utenriksdepartementet.

Et Orion-overvåkingsfly fra Andøya og et av sysselmannens helikoptre er også blitt brukt i søket fredag, i tillegg til et dansk overvåkningsfly. I tillegg sender Forsvaret en undervannsfarkost fra Bergen, som skal brukes i søket. Denne vil etter planen være på Svalbard i løpet av kvelden eller natten, og arbeidet med å klargjøre farkosten vil starte umiddelbart.

Offentliggjorde navn

Russiske medier offentliggjorde torsdag navnene på de savnede:

Tre av de savnede er medarbeidere ved det russiske forskningsinstituttet for Arktis og Antarktis:

Det brukes blant annet en speedbåt i søket etter de åtte savnede russerne. Foto: Sysselmannen på Svalbard.
Det brukes blant annet en speedbåt i søket etter de åtte savnede russerne. Foto: Sysselmannen på Svalbard.
  1. Oleg Golovanov
  2. Nikolaj Fadejev
  3. Maksim Kaulio

I tillegg er fem av de savnede besetningsmedlemmer:

  1. Jevgenij Baranov – førstepilot
  2. Vladimir Frolov – andrepilot
  3. Aleksej Pouljauskas – flymekanikar
  4. Marat Mikhtarov – teknikar
  5. Aleksej Koroljov – ingeniør

Observert via sonar

Hovedredningssentralen opplyste torsdag kveld at de har funnet et område 2–3 kilometer utenfor den russiske gruvebyen Barentsburg hvor det er blitt observert luftbobler og sterk drivstofflukt.

– I tillegg er det et skip som har sett et objekt via sonar, sa Hongset.

Ringen bekrefter at miniubåten kan bidra til å bekrefte om dette er området hvor helikopteret befinner seg.

Funnet er gjort på 200–250 meters dyp, og mannskapet har ventet på at miniubåten skal komme på plass før de kan søke i vannet.

UBÅTSØK: Redningsleder Tore Hongset sier dårlig vær gjør redningsarbeidet på Svalbard vanskelig. Foto: Sigfinn Andersen/TV 2
UBÅTSØK: Redningsleder Tore Hongset sier dårlig vær gjør redningsarbeidet på Svalbard vanskelig. Foto: Sigfinn Andersen/TV 2

Hongset sa til Svalbardposten torsdag kveld at når det gjelder å finne overlevende, kommer det an på hva slags utstyr de har.

– Om noen har havnet i sjøen i fritidsjakke uten flytemidler og overlevingsdrakt, vil de nok ha omkommet for lang tid siden. Om de har flytedress og har gått i redningsflåte, kan de holde seg i live langt lenger.

Den første nødmeldingen kom i 16-tiden torsdag.

(©NTB/TV 2)