FOR DYR: Spinraza er for dyr for norske myndigheter. Prisen per dose er én million kroner.
FOR DYR: Spinraza er for dyr for norske myndigheter. Prisen per dose er én million kroner.

Mener prisen på medisinen er «uetisk høy» – Oljefondet har investert fem milliarder i Biogen

Oljefondet har i 2015 investert nesten fem milliarder kroner i legemiddelselskapet Biogen, som produserer Spinraza - medisinen som er for dyr for norske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag denne uken valgte Beslutningsforum å utsette avgjørelsen om medisinen Spinraza skal tilbys av det norske helsevesnet. Årsaken var at den var for dyr. Samtidig som Norge har investert 4,8 milliarder kroner i Biogen Inc.

Forrige uke sa Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre, dette om selskapet Biogen.

– Jeg har jobbet med dette politikkområdet i flere år, og dette er det groveste eksemplet jeg har sett på at industrien prøver å maksimere inntektene alt de kan, sier han til TV 2.

– Kommenterer ikke inntjening

Spinraza er en av verdens dyreste medisiner. Hver dose koster én million norske kroner. SMA-syke behøver syv sprøyter det første året, og deretter tre sprøyter med medisinen resten av livet. Nå skal norske helsemyndigheter forhandle om prisen.

På mandag kalte helseministeren den «uetisk høy». Oljefondets bindinger til selskapet var ikke et tema.

– Det er offentlig hva Oljefondet investerer i. Av de 9000 selskapene vi investerer i, så er det flere legemiddelselskaper. Biogen Inc er ett av dem. Vi publiserer ikke informasjon om hva fondet har tjent på enkeltinvesteringer, men eierandelen er offentlig. Etiske problemstillinger er det Etikkrådet, som er uavhengig og oppnevnt av Finansdepartementet, som vurderer. Vi kan dessverre ikke kommentere problemstillingen ytterligere, sier kommunikasjonssjef i Norges bank, Thomas Sevang til TV 2.

Sveinung Steinsland presiserer at det går an å mene firmaet er for grådig, selv om oljefondet er en av eierne. Han mener det uansett er fornuftig av Norge å investere i legemiddelindustrien.

– Dette er en industri vi er helt avhengig av. Ingen står klar til å utvikle nye legemidler hvis ikke legemiddelindustrien gjør det, sier han.

Kan påvirke selskapet

Matthew Smith leder bærekraftige investeringer i selskapet Storebrand Asset Management. Der er premisset at alle investeringer selskapet gjør skal være i tråd med internasjonale normer og konvensjoner.

– Vi søker aktivt etter selskaper som er mest mulig bærekraftig og godt posisjonert for fremtiden. Som en del av våre menneskerettighets-kriterier har vi en del som heter produktsikkerhet. Det gir oss en mulighet til å trekke oss ut av selskaper som leverer produkter som direkte skader liv og helse, forklarer Smith.

Totalt har Storebrand har en liste på 187 selskaper Storebrand ikke investerer i. Men Smith understreker at denne saken innehar en mer komplisert problemstilling fordi medisinen Spinraza fra Biogen åpenbart er positivt for liv og helse.

– Spørsmålet man må svare på er hvorvidt selskapet forretningsførsel og framgangsmåte er uetisk, mener han.

– Når det gjelder staten og investeringer så er det viktig at det er konsistens mellom de investeringer man gjør, og de standpunkter man har tatt på etikk og bærekraft.

Smith påpeker at selv når det kommer til problemstillinger rundt etikk og bærekraft, er investeringer ofte det siste som blir tenkt på.

– Gjennom sin aksjeandel har Staten et eieransvar og mulighet til å påvirke hvordan selskapet driver. Man kan bruke både dialog og stemmeretten til å påvirke selskapet.

Mener det er dobbeltmoralsk

Maria Aarli-Grøndalen (43) er mamma til seks år gamle Ville Aarli-Grøndalen. Hun er en av mange som fortviler etter at norske helsemyndigheter denne uken sa foreløpig nei til Spinraza fra Biogen fordi den var for dyr. Nå reagerer hun sterkt på nyheten om Oljefondets investeringer.

– Dette er et eksempel på at politikerne har for lite kunnskap om det de snakker om. Det er så råttent at Norge skal tjene penger på Spinraza og likevel ikke tilby den til sine egne borgere, sier Aarli-Grøndalen.

Foreldrene merker at sønnen skalv på hendene da han var ni måneder, i barnehagen ville han aldri gå tur. Etter en omfattende utredning på Oslo universitetssykehus fikk han diagnosen SMA 3, rett før han fylte tre år.

– Norge aksepterer indirekte prisen ved at vi investerer i legemiddelet, og ved at medisinen selges til denne høye prisen i andre land, sier Aarli-Grøndalen.

– Jo bedre betalt Biogen klarer å ta for medikamentene sine, desto mer medisiner har vi råd til å kjøpe. Oljefondet har aksjer i de 15 største legemiddelfirmaene, og resonnementet gjelder for alle sammen, sier hun.

– Gjelder ikke bare Spinraza

Fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, har derimot vanskelig for å forstå at det kan være uetisk av Oljefondet å investere i legemiddelprodusenten. Madsen mener problemstillingen om investeringer gjelder for en rekke legemidler, ikke bare Spinraza.

– Legemiddelverkets mening er at prisen på Spinraza gir en kostnad som er høyere enn for alle andre legemidler i Norge. Men selv om Oljefondet investerer i selskapet, så vet vi ingenting om hvor mye Norge har tjent på at medisinen selges i andre land, sier Madsen