Hyller kreativ hallbygging: – Det er fantastisk

I Sande kommune går flere idretter og en barnehage (!) sammen for å komme hallmangelen til livs. Det begeistrer håndballpresidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har den siste uken satt fokus på den vanskelige tilstanden for hallidrettene her til lands.

Ifølge Norges Håndballforbund (NHF) trenger men 94 haller for å nå minimumsmålet om to timer halltrening per lag per uke.

Og mens byrådslederen i Oslo og idrettspresidenten ber om hjelp fra staten, har man i Sande kommune i Vestfold funnet en løsning som både er kreativ og billig.

– Gevinst på fire hallflater

For om de nødvendige godkjenningene kommer på plass, vil det før utgangen av 2019 stå klar en splitter ny flerbrukshall i Sande.

Og det spesielle her er at fire ulike idretter og en barnehage har gått sammen om prosjektet som vil gi betydelig mer treningstid for alle. Og det attpåtil uten å koste skjorta.

– Prosjektet har en ramme på 107 millioner kroner. Og når man trekker fra moms og spillemidler, er man nede på 64 millioner. For den summen får du en barnehage på seks avdelinger, til 120 barn, og seks hallflater. Pluss en pistolbane vi har fått plass til under den ene hallflaten. Om alt går som det skal, er vi ferdige før jul 2019.

Det sier leder i HK-72 Sande, og en av ildsjelene bak prosjektet, Knut Anders Berg.

Initiativet blir møtt med hyllest av idrettspresidenten.

– I Sande har alle gode krefter samlet seg om én ting: å få opp areal for unger slik at de kan leke mer. Det som var én enslig barnehage i starten vil bli til fire hallflater, pluss en barnehage, til cirka samme prisen. Og årsaken er åpenbar: alle gode krefter har samlet seg. Noen ivrige frivillige fra idretten, noen private fagkrefter, og modige politikere. Det skal altså vedtas et prosjekt som bare såvidt er dyrere enn det opprinnelige, men med en gevinst på fire hallflater. Det er fantastisk, sier Kåre Geir Lio.

SLIK SKAL DET BLI.
SLIK SKAL DET BLI.

– Sambruk fungerer

Håndballagene i Sande har med dagens håndballflater 1,5 timer ledig treningstid i hall per lag.

Altså under NHFs mål, men likevel langt fra verst i Håndball-Norge.

I Bygdø Monolitten IL ligger de på 0,81.

– Denne nye hallen er utrolig viktig for idretten i Sande og de fire idrettslagene som trenger mer treningstid. Det vil bli en helt ny hverdag for turn, judo, friidrett og håndball her, sier Berg

– Hva er det dere har gjort her som kan være et eksempel til etterfølgelse for andre?

– Vi er helt åpne mellom idrettslagene. Hva er behovene våre? Og vi er helt åpne mot kommunen på hva vi trenger. Og så spiller vi hverandre gode. Og det tenker jeg man kan gjøre i hele landet. Legge litt bort sitt eget og se det totale behovet. Sambruk fungerer, og det er det vi skal få til her i Sande.

Håndballpresidenten liker det han ser, men kommer samtidig med en oppfordring til styresmaktene:

– Jeg tror veldig mye i utviklingsarbeid handler mer om mot og kreativitet enn penger. Men vi trenger også penger. Så om jeg kan få sende en godmodig hilsen til finansministeren og kulturministeren og spørre om de også kan se på pengesekken med nye øyne og levere mer til hallutbygging rundt om i Norge, så er det veldig bra.