Den catelanske presidenten Carles Puigdemont / AFP PHOTO / PAU BARRENA
Den catelanske presidenten Carles Puigdemont / AFP PHOTO / PAU BARRENA Foto: Pau Barrena

Forvirring om annonsert nyvalg i Catalonia

Like før Catalonias president Carles Puigdemont skulle komme med en viktig kunngjøring torsdag, ble talen avlyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hersker full forvirring om Catalonias president kommer til å løse opp regionsparlamentet og skrive ut nyvalg, slik flere spanske medier varslet torsdag.

Kunngjøring avlyst

I Barcelona er store demonstrasjoner. Det var forventet at president Puigdemont skulle komme med en kunngjøring klokken 14.30, men like før ble talen avlyst.

En talsperson for regionregjeringen sier til katalanske storavisen La Vanguardia at talen ikke er avlyst, men utsatt, men utdyper ikke om den vil finne sted senere torsdag.

Flere medier siterer kilder på at beslutningen om nyvalg er tatt. Valget skal holdes 20. desember, og dermed hindre at den spanske regjeringen griper inn og tar over makten i Catalonia, slik de har truet med, ifølge Vanguardia.Også avisa El Pais siterer kilder som mener at Puigdemont vil velge å skrive ut nyvalg framfor å eskalere konflikten og erklære uavhengighet.

Om avlysningen av denne viktige talen betyr at Puigdemont allikevel ikke vil lyse ut nyvalg er usikkert.

Et nyvalg istedet for uavhengighetserklæring ble ansett som en strategisk usving for å unngå eskalering av krisen. Skulle Puigdemont ta skrittet helt ut og gjør det klart at Catalonia erklærer uavhengighet, blir den politiske krisen satt helt på spissen. Nyhetsbyråer skriver at regjeringen i Madrid da kan velge å gripe raskt inn for å ta over makten i Catalonia.

Artikkel 155 i grunnloven gir Spanias myndigheter anledning til å sette til side – helt eller delvis – de lokale styresmaktene.

Steile fronter

Samtidig som regionalforsamlingen i Barcelona er samlet, arbeider en komité i det spanske senatet med en plan om hvordan man skal ta over Catalonias institusjoner.

Den katalanske lederen Carles Puigdemont advarte igjen torsdag om konsekvensene hvis Spania velger å overta makten. I et brev til det spanske senatet skriver han krisen vil eskalere dersom Spania gjør alvor av å sette til side selvstyret i Catalonia.

– Det vil skape en enda mer ekstraordinær og alvorlig situasjon, skriver han.

Men de spanske lederne virker uforsonlige.

– En uavhengighetserklæring vil ikke ha noen rettslig gyldighet, fastholder Spanias justisminister Rafael Catala, som advarer mot konsekvensene av det han anser som brudd på loven.

Langvarig krise

Uansett hva regionalforsamlingen beslutter torsdag, frykter observatører at den politiske krisen vil fortsette lenge, noe som går kraftig utover økonomien i Catalonia.

Antallet turister har falt kraftig, og nærmere 1500 selskaper har flyttet ut av regionen etter folkeavstemningen 1. oktober.

(Nyhetsbyrået AP varslet også nyheten om nyvalg, men har trukket tilbake varselet sitt).

Dette er Catalonia

  • Catalonia var en av Europas første nasjoner, men ble en del av Spania i 1714.
  • Catalonia er en region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere, hvor den største byen er Barcelona. Innbyggerne kaller seg katalanere, og snakker både spansk og katalansk.
  • På 1800-tallet vokste separatistbevegelsen i Catalonia, og i 1932 fikk de selvstyret tilbake, men det ble kortvarig. Da diktatoren Francisco Franco kom til makten i 1939, ble den katalanske regionspresidenten henrettet og katalansk språk og kultur ble forbudt. Slik var det fram til Francos død i 1975.
  • Catalonia er et av de rikeste regionene i Spania, og mange catalanere hevder de bidrar langt mer til landets bruttonasjonalprodukt enn andre regioner. Dette bestrides derimot av flere økonomer.

(©NTB/TV 2)