SEKSUELL TRAKASSERING: Tidligere utviklingssjef i det svenske fotballforbundet skal i blitt seksuelt trakassert i flere år. Bildet her er av logoen til det svenske fotballforundet i forbindelse med et kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016 sammen med Norges Fotballforbund.
SEKSUELL TRAKASSERING: Tidligere utviklingssjef i det svenske fotballforbundet skal i blitt seksuelt trakassert i flere år. Bildet her er av logoen til det svenske fotballforundet i forbindelse med et kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016 sammen med Norges Fotballforbund. Foto: Poppe, Cornelius

Svensk fotballstjerne innrømmer at han sendte penisbilde til kvinnelig ansatt

– Det kan jeg ikke nekte for, det er godt mulig det har skjedd, sier tidligere svensk landslagsspiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere landslagsspiller Gunilla Axén (50) fikk tilsendt penisbilder av svenske landslagsspillere mens hun jobbet for det svenske fotballforbundet. Axéns var en del av laget som tok EM-gull i fotball i 1984, og jobbet som utviklingssjef i fotballforbundet i 17 år. Hun skal ha blitt trakassert flere ganger i perioden 2003 til 2010.

Kjente spillere

Axén sa til Aftonbladet at penisbildene skal ha kommet helt ut av det blå.

– Det var tre godt kjente spillere, veldig gode og respektable menn med familier. Det kunne komme en melding som sa «god morgen», etterfulgt av et penisbilde.

Benekter ikke skyld
Det svenske fotballforbundet skal ha startet en internetterforskning for å finne ut av hva som har skjedd.

Mitt ansvar nå er å finne ut hva som har skjedd og hvordan vi reagerte. Så får vi på hvordan vi best mulig skal takle situasjonen i dag. Når jeg får informasjon om noe slikt, har vi nulltoleranse, uansett om det har skjedd nå eller for 10-15 år siden, sa fotballforbundets general sekretær til Expressen.

I den interne etterforskningen skal en merittert eks-landslagsspiller blitt påpekt. Han skal heller ikke nekte for å ha sendt upassende bilder.

– Det kan jeg ikke nekte for, det er godt mulig det ar skjedd, sa spilleren til SportsExpressen.

Prøvde å si ifra
Axén sier at hun tok bildene opp med daværende sikkerhetsansvarlig Anders Sigurdsson i 2010. De hadde en samtale hvor han også fikk se bildene.

Jeg tok det opp med ham fordi han i utgangspunktet er politi. Jeg ville vite hva jeg skulle gjøre i den situasjonen. Det var støtende og jeg var irritert over at jeg fikk disse bildene, sa Axén til SVTV Sport.

Hun sier at de hadde en diskusjon og at hun aldri vil glemme hva han sa.

– "Dette er kjente personer, og du trenger støtte fra flere damer for å ta opp denne saken, eller blir du veldig ensom". Han anbefalte at jeg ikke tok saken videre. Da valgte jeg å fokusere på min jobb som utviklingsleder istedenfor.

Axén ble kontakt av tre andre kvinner som skal ha mottatt lignende bilder fra de samme spillerne.

– Det var en person som sendte til veldig mange ved ulike anledninger. Jeg ville ta saken videre, men de andre ville ikke stille som vitner, sa Axén til Aftonbladet.

Skulle ikke friste

Axén skal ha blitt bedt om ikke å ha på seg kjole for "ikke å friste mennene". Hun sier at det var daværende styreleder Lars-Åge Lagrell, som med gode hensikter, skal ha bedt henne om å være forsiktig.

– Jeg syntes det var forferdelig, jeg tenkte, "hva er dette for slags organisasjon?" og fortsatte å kle meg som jeg selv ville, sier hun i et intervju med Aftonbladet.

Det var ikke "bare" ved bilder og kommentarer Axén opplevde trakassering.

– Det hendte at jeg ble tafset på og at folk kløp meg i rumpa under fine middager og lignende. Jeg var ganske ensom som kvinne i min stilling og var lykkelig over å komme inn i det fine selskapet, jeg tenkte at jeg måtte tilpasse meg en ny virkelighet.

Axén sier videre at hun taklet det bra og at hun tenkte på det som noe utrivelig eller overgrep. Hun syntes det var bedre å være stille om det for å lykkes i jobben.

Husker ikke det samme

Daværende styreleder Lars-Åge Lagrell kjenner ikke seg selv igjen i Axéns beskrivelse av situasjonen.

HUSKER IKKE HENDELSENE: Tidligere styreleder i Sveriges Fotballforbund Lars-Åke Lagrell her avbildet under pressekonferansen hvor de svenske og norske fotballforbundene lanserte sitt kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016.
HUSKER IKKE HENDELSENE: Tidligere styreleder i Sveriges Fotballforbund Lars-Åke Lagrell her avbildet under pressekonferansen hvor de svenske og norske fotballforbundene lanserte sitt kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016. Foto: Poppe, Cornelius

– Jeg har ikke noe minne om noen hendelser i denne stilen. Jeg har ikke deltatt i noe møte med sikkerhetsansvarlig, sier Langrell til Aftonbladet.

Heller ikke hun som var nestformann på det tidspunktet, Susanne Erlandsson ønsker å kommentere hendelsene.

– Jeg har ingen kommentar til ting om skjedde så langt tilbake. Du kan snakke med Gunilia selv eller de andre som er involvert.

Skjuler navnene

Axén ønsker ikke å navngi spillerne som sendte de upassende bildene fordi hun ikke vil at familiene deres skal gå igjennom det som det ville påføre.

– Jeg vil ikke "oute" mennene som har sendt penisbildene, men de vet hvem de er og vil tenke "helvete" når de ser dette, sier Axén.

Axén utelukker ikke at navnene en dag offentliggjøres.

– En vakker dag gjør jeg kanskje det, fordi jeg er forbanna. Men det er gamle historier man kan legge meg seg. De gjorde en feil, men det er ute og borte fra livet mitt nå.

Angrer ikke

I dag har Axén avsluttet sin stilling hos fotballforbundet og er administrerende direktør for Friskis og Svettis i Eskilstuna. Hun sier at hun ikke angrer på at hun ikke stod frem tidligere.

– Jeg ble sterk av det som skjedde. For meg handlet det ikke om å drive en feministisk linje og ta kampen, men å forstå og tilpasse meg for å oppnå suksess. Jeg føler jeg valgte riktig, men jeg valgte å svelge mye av det jeg led av. Men nå vil jeg dele min styrke med andre kvinner.