Venke Brandshaug er konstituert barnevernsleder i Ålesund kommune
Venke Brandshaug er konstituert barnevernsleder i Ålesund kommune Foto: Foto: Ålesund kommune

Jente ble voldtatt av fosterfaren – nå tar barnevernet kraftig selvkritikk

ÅLESUND (TV 2): Barnevernet i Ålesund innrømmer at de har sviktet der et fosterbarn ble utsatt for grove seksuelle overgrep av en fosterfar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fosterfaren ble i Frostating lagmannsrett i sommer dømt til fengsel i seks år og seks måneder for voldtekt og grove seksuelle overgrep mot fosterdatteren. Overgrepene startet da jenta var 12 år gammel og pågikk til hun var 15 år.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har gransket barnevernstjenesten i Ålesund, TV 2 fortalte i forrige uke om de oppsiktsvekkende lovbruddene som ble avdekt:

  • Fosterfamilien var ikke godkjent som fosterhjem.
  • Det ble ikke gjennomført tilstrekkelig tilsyn.
  • Det ble ikke gjennomført oppfølgingsbesøk i henhold til regelverket.
  • Barnevernet sikret ikke at barnet fikk medvirke i sin egen sak på en forsvarlig måte.

Nå svarer for første gang barnevernstjenesten i Ålesund på kritikken. De tar selvkritikk på flere punkter, men ønsker å nyansere at fosterhjemmet ikke var godkjent.

Oppfylte vilkårene

– Vi gjorde en grundig vurdering før vi plasserte barnet i hjemmet og vi hadde flere samtaler. Familien var først godkjent som besøkshjem, så beredskapshjem og deretter fosterhjem. Vi innhentet referanser og de fikk gode skussmål. Familien oppfylte vilkårene, men svakheten er at dette ikke ble dokumentert, sier fungerende barnevernsleder Venke Brandshaug.

På de andre punktene i tilsynsrapporten erkjenner kommunen svikt.

– Vi tar selvkritikk på jenta ikke fikk alle oppfølgingsbesøkene hun skulle ha. Vi tar selvkritikk på at jenta ikke fikk det tilsynet fra tilsynsfører som hun skulle ha. Vi tar selvkritikk på at vi ikke har dokumentert godt nok og vi har ikke oppfylt lovkrava som barnevernsloven krever.

– Hvordan er det mulig?

– Vi har hatt mye oppfølging i fosterhjemmet på mange måter, det har vært mange samtaler og vi har truffet de via samarbeidsmøter. Det vi ser er at vi har ikke hatt fokus nok på det loven krever og det er de fire oppfølgingsmøter. Det må vi ta selvkritikk på, og vi vil gjøre det vi kan for at det ikke skal skje i framtida.

–Hvorfor ikke ikke dette dokumentert godt nok?

Forferdelig trist

– Det har vi ikke klart å finne svar på det. Men det vi vil gjøre er å se på rutinene vi har i dag og sørge for at de blir gode nok. Vi må ha fokus på dette framover og sikre at vi kan dokumentere godt nok, svarer Brandshaug.

– Burde barnevernet ha oppdaget overgrepene jenta ble utsatt for?

– Overgrep skjer i det skjule og er veldig vanskelig å avdekke. Det er vanskelig å vite om oppfølgingsbesøk hadde ført til at vi hadde avdekt det, eller vi hadde fått en relasjon til jenta som kunne bidratt til at hun ville fortalt det til oss. Det vil vi aldri få vite. Det er forferdelig trist at et barn bosatt i fosterhjem har opplevd det hun har opplevd, sier konstituert barnevernsleder Venke Brandshaug til TV 2.

– Har dere for dårlige rutiner?

– Vi har begynt å revidere alle rutinene våre og vi har selvfølgelig rutiner på fire oppfølgingsbesøk. Nå går vi gjennom det og dokumentasjonskravene for å forsikre oss om at har de vært for dårlig, så skal de i alle fall bli gode nok, sier barnevernslederen.