«Nå skal jeg smadre Kirkevold»

Forsvarsspillerne i Superligaen har fått øynene opp for sensasjonsmannen fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HOBRO (TV 2): – Helsike, da. Det er jo klissvått her!

Pål Alexander Kirkevold er mutters alene på den bløte og fuktige treningsbanen til Hobro. Spillerne har fridag, men nordmannen er som vanlig innom for å terpe teknikk og avslutninger i ensom majestet.

Det har i hvert fall ikke skadet formen hans: Etter 13 kamper har nordmannen banket inn 12 scoringer. Og enda mer imponerende: Etter å ha gått målløs av banen i de tre første kampene har han nå scoret i ti kamper på rad. Det er ikke bare ny personlig rekord for Kirkevold, han har smadret den danske rekorden, som tidligere var delt mellom legendene Ebbe Sand og Peter Møller. De stoppet på åtte kamper på rad.

– Jeg tror den ekstra treningen har vært ganske avgjørende, sier Kirkevold til TV 2.

– I en alder av 26 følte jeg at jeg hadde noe å bevise. Nå fikk jeg sjansen: Vi hadde rykket opp i Superligaen, og jeg tenkte: «Hvis det ikke lykkes nå, hva skjer da? Blir jeg 27-28 år, reiser rundt, hjem til en middels eliteserieklubb eller blir en god OBOS-spiller?» Det ville jeg ikke være. Jeg måtte gjøre det som krevdes, trene ekstra, leve profesjonelt, og jeg føler det har fungert veldig godt. Jeg skulle gjerne hatt den erfaringen jeg har nå som 17-åring. For nå er det så lett å se hva jeg kunne gjort annerledes.

Kirkevold bor for seg selv i Århus, en drøy halvtimes kjøring fra småbyen Hobro, der det bare bor litt over 10 000 mennesker.

Han føler det er lettere å konsentrere seg om fotballen nå enn da han bodde i Norge.

– Det hjelper meg å bo i Danmark, vekk fra Norge. Her har du ett formål, det er bare én grunn til at jeg er her, og det er for å spille fottball. Jeg gjorde det greit i Sandefjord også, og oppnådde et par ting der. Men der har du venner og familie overalt. Jeg trente ikke i den grad jeg gjør nå da jeg bodde i Norge.

– Ble det for mange fristelser?

– Det ble gjerne til at man stakk til en kamerat i stedet for å trene ekstra. Fokuset ble dratt litt vekk, sier Kirkevold.

Den fella går han ikke i nå.

Større klubber enn Hobro har naturligvis fått øynene opp for nordmannen i takt med antallet scoringer. Og kontrakten hans går ut til sommeren.

Å kunne vise til en dansk scoringsrekord på CV-en er ikke direkte negativt, det heller. Men selv er Kirkevold egentlig ganske forsynt med alt rekordpratet.

– Det har vært mye snakk om den i to måneder, og jeg begynner å bli lei av å høre om den. Før en kamp vil jeg gjerne tenke på hva jeg skal gjøre og så videre, men det alle spør om er «skal du forlenge rekorden i dag?». Det begynte egentlig 2-3 kamper før jeg tok den. Selv om jeg skjønner at det blir tema, blir jeg litt lei.

– Men det hadde vært en del verre om man måtte svare på spørsmål om hvorfor man ikke scorer?

– He-he, ja. Jeg er kanskje bortskjemt som klager, sier Kirkevold og flirer.

– Det er overraskende for meg, at det ikke vil ta slutt. Jeg har en følelse av at jeg kan score hver gang jeg går på banen. Det er en god følelse å ha som angrepsspiller.

Han misliker ikke akkurat følelsen av at motstanderen frykter ham heller.

– Man får litt gratis på den måten. De har sikkert gått gjennom videoer, og er gjerne veldig obs på hva jeg kan og styrkene mine. Jeg merker det på stopperne, at de lurer på hvordan de skal håndtere meg. Så da prøver jeg å være litt uforutsigbar. De vet jeg har et godt venstrebein og gjerne skyter med den foten, så da prøver jeg iblant å gå til den andre siden. Jeg føler at det blir litt sånn «nå skal jeg smadre Kirkevold». Og så bommer de fullstendig på taklingen eller presset sitt. Man føler at man har overtaket før kampen starter. Det er litt deilig.

– Har du satt deg en scoringsmålsetting for resten av sesongen?

– Jeg vil gjerne bli toppscorer, nå som jeg er der oppe (har to mål mer enn tippeligakjenning Ernest Asante og fire flere enn Alexander Sørloth, journ.anm.). Noe annet ville blitt for defensivt. Jeg må opp på 20-tallet, sier han.

Treneren har bedt Kirkevold være oftere i boksen enn han var tidligere, og mindre i de posisjonene der det er tilnærmet umulig å score.

– Jeg er blitt mye mer instinktiv, tar flere sprinter inn i boksen og kommer i de farlige posisjonene. Det har gitt meg noen gratismål, og de trenger man hvis man vil bli toppscorer, sier 26-åringen.

Men noen scoringer – som for eksempel 1-1-målet borte mot Horsens – viser at han har langt flere egenskaper i verktøyskrinet sitt.

I den kampen løp han en hel banehalvdel med ballen, snurret vekk forsvarsspilleren med en piruett og hamret ballen opp i nettaket fra spiss vinkel.

Den scoringen har ganske sikkert Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen fått med seg også – og Kirkevold føler han bør være aktuell til troppen mot Makedonia og Slovakia i neste måned.

– Fortjener du en landslagsplass nå?

– Det er vanskelig å svare på. Ikke er det opp til meg heller. Men det kan hende jeg har noe å bidra med. Jeg har en god statistikk på mål i forhold til antall sjanser, noe som alltid er ettertraktet. Og jeg er toppscorer i en dansk liga som er veldig bra, med flere lag som har spilt Europa League og med FCK i Champions League i en årrekke. Så jeg føler at jeg står ganske godt i den vurderingen, sier han.