Et elektronisk blodsukkerapparat som ligner den på bildet kan snart bli tilgjengelig for barn med diabetes 1.
Et elektronisk blodsukkerapparat som ligner den på bildet kan snart bli tilgjengelig for barn med diabetes 1.

vil slippe nålestikk:

Nå kan barn med diabetes måle blodsukkeret med sensor på armen

Beslutningsforum har bestemt at barn med diabetes type 1 kan få sjekke blodsukkeret elektronisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 2500 barn under 15 år har diabetes type 1. Snart kan disse få benytte elektroniske blodsukkerapparater.

– Jeg vet at dette er noe som veldig mange diabetikere har vært opptatt av. Veldig mange diabetikere har jo betalt dette av egen lomme, sier Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson for Frp.

Prøveprosjekt

Så langt har kun noen få nordmenn fått prøve elektronisk blodsukkermåler av merket Eversense gjennom et prøveprosjekt, men nå har Beslutningsforum vedtatt at barn med diabetes type 1 kan få bruke apparatet Freestyle Libre. Prinsippet er det samme, man slipper å stikke seg i fingeren.

– For barn får vi mye tilbakemeldinger om at de ikke synes det er ok å måtte gå og stikke seg i fingeren ofte. Derfor tror jeg de vil være veldig godt fornøyd med dette. Det er en veldig god beslutning som nå er fattet, sier Bård Hoksrud til TV 2.

Sensor på armen

Apparatene skal etter planen bli finansiert av spesialisthelsetjenesten. En sensor som registrerer blodsukkernivået festes på armen. Informasjonen kommer digitalt.

– Så håper jeg at vi skal kunne utvide ordningen til også å gjelde andre med diabetes, sier Hoksrud.

Anbudsrunde

Nå skal det settes i gang en anbudsprosess med den hensikt å sikre denne typen elektronisk blodsukkermåler for barna det gjelder.

Kjempepositivt, mener Bård Hoksrud.

– Det er mange barn med diabetes 1 som har etterspurt dette. Det at vi nå får det på plass, er kjempebra for barna, sier Hoksrud. Han håper tilbudet etterhvert kan utvides til flere.