Amerikanske myndigheter innfører sikkerhetsintervjuer for passasjerer som skal reise til USA.

De nye sikkerhetsintervjuene innføres fra og med torsdag.

Ifølge flyselskapet SAS gjelder endringen alle passasjerer som skal fly til eller over USA, uavhengig av flyselskap. De opplyser at det er snakk om en utvidelse av en eksisterende ordning.

– Kravet sier at alle passasjerer som skal til USA, det inkluderer transfer-passasjerer, skal svare på et antall spørsmål ved innsjekk, sier Tonje Sund, pressekontakt i SAS, til TV 2.

– Beregn god tid

Ifølge Sund vil intervjuene gjennomføres ved innsjekk eller ved gate. Pressekontakten kan ikke si noe om hva slags spørsmål som vil bli stilt, og henviser til Transportation Security Administration (TSA).

– Vår generelle oppfordring er at man må beregne god tid før avreise. Man må være ute i god tid. Gjennom en uke kan det være tider på flyplassen som er travlere enn andre, legger hun til.

Hun opplyser at det i tillegg kan bli utført ekstra kontroll av håndbagasje ved innsjekking eller ved gate. Norwegian sier at dette vil utføres som tilfeldig kontroll ved gate som tidligere.

Norwegian anbefaler sine passasjerer å beregne mer tid enn tidligere.

– Vi følger de reglene og forskriftene som vi er blitt pålagt av amerikanske myndigheter. De nye tiltakene vil ikke innebære store endringer for våre reisende, men de må beregne litt lengre tid på flyplassen for å svare på noen ekstra spørsmål, skriver Astrid Mannion-Gibson i Norwegian i en SMS til TV 2.

Norwegian opplyser at de ikke vil gjennomføre sikkerhetsintervjuene på flyplassene i Oslo, Bergen eller København riktig ennå, men om kort tid.

Hun legger til at passasjerene som dette gjelder vil informert før avreise.

Innførte laptopforbud

Sikkerhetsdepartementet i USA har så langt ikke svart på APs forespørsel om en kommentar.

Byrået skriver at flyselskapene har fått 120 dager på seg til å tilfredsstille krav fra amerikanske myndigheter, og at sikkerhetsintervjuene innføres mot slutten av denne fristen.

Trump-administrasjonen fikk tidligere i år stor oppmerksomhet da de innførte et forbud mot laptoper og små datamaskiner i håndbagasjen på flyvninger fra flere land i Midtøsten og Nord-Afrika. Forbudet ble senere opphevet.

Egypts nasjonale flyselskap, EgyptAir, sier i en uttalelse at de i tillegg til intervjuene også vil gjennomføre en grundigere kontroll av passasjerenes bagasje. ifølge AP.

EgyptAir var et av landene som ble berørt av laptop-forbudet tidligere i år, og flysikkerheten i landet har vakt bekymring internasjonalt etter at en bombe drepte alle om bord på et fly fra Sharm el-Sheikh i 2015.