STØTTER JOHAUG: Marit Bjørgen forsvarer fremdeles Therese Johaug. Langrennsdronningen er overbevist om at venninnen ikke dopet seg for å gå fortere på ski
STØTTER JOHAUG: Marit Bjørgen forsvarer fremdeles Therese Johaug. Langrennsdronningen er overbevist om at venninnen ikke dopet seg for å gå fortere på ski Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Bjørgen: – Therese var ikke dopet

Marit Bjørgen står fremdeles ved venninnen Therese Johaugs side, men blir møtt med undring av CAS-ekspert Robin MacKenzie-Robinson.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun er ikke på plass sammen med det norske landslaget under høydesamlingen i Val Senales, men dopingutestengte Therese Johaug preger likevel overskriftene.

– I mine øyne var hun ikke dopet
Utestengelsen på 18 måneder for det forbudte stoffet colstebol har ført Johaug inn i en tøff periode, sier lagvenninnene Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg. De står fremdeles på at straffen, som spolerer Johaugs OL-drøm, er urimelig lang.

I et intervju med svenske Expressen benekter nå Bjørgen at Johaug dopet seg.

– Therese var ikke dopet, sier Bjørgen.

13. oktober ble det kjent for offentligheten at Therese Johaug hadde testet positivt for det anabole steroidet clostebol.

Påtalenemnda i Antidoping Norge la ned påstand om 14 måneders utestengelse, men Domsutvalget i Norges Idrettsforbund konkluderte noen uker seinere med at 13 måneder var en passende straff.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) benyttet retten sin til å anke dommen videre til Den internasjonale voldgiftsretten (CAS). I juni møtte Johaug til høring i hovedkvarteret til CAS i Sveits. 22. august kom den endelige kjennelsen, og det var nedslående nyheter for Johaug. 29-åringen ble utestengt i 18 måneder. Johaugs OL-drøm ble knust.

CAS-panelet konkluderte med at Johaug ikke hadde foretatt en grunnleggende sjekk av pakken, som ikke bare inneholdt et forbudt stoff, men som også inkluderte en dopingadvarsel.

På videre spørsmål om hvordan Bjørgen kan mene det, til tross for at Johaug hadde et anabolt steroid i kroppen og derfor per definisjon er tatt for et brudd på dopingreglene, svarte 37-åringen:

– Fordi i mine øyne var hun ikke det. Jeg kjenner jo Therese så bra. Jeg vet hva hun står for. Og det er ikke å dope seg, sier Bjørgen.

– Hun fikk sin straff i CAS for ikke å ha kontrollert en forpakning tilstrekkelig, men de trodde jo på historien hennes.

Når TV 2 møter Bjørgen onsdag formiddag, mener hun at nyansene i hennes meninger ikke er kommet tilstrekkelig frem i intervjuet med Expressen.

– Jeg benekter ikke at Therese Johaug har fått en dopingdom, men jeg er overbevist om at hun ikke har dopet seg for å gå fortere på ski, sier Bjørgen til TV 2.

– Bjørgen er et forbilde
Bjørgens uttalelser til Expressen får CAS-ekspert Robin MacKenzie-Robinson, som har fulgt Johaug-saken tettere enn de fleste, til å reagere.

– Mener Bjørgen at Johaug ikke har dopet seg med hensikt er jeg enig med henne, men da må hun presisere det. Johaug har avlagt en positiv dopingprøve. Ergo har hun vært dopet. Vanskeligere er det egentlig ikke, sier MacKenzie-Robinson til TV 2.

Han tror Bjørgen er ute etter å differensiere hva man legger i begrepet å dope seg, men understreker at et brudd på dopingreglene er et brudd på dopingreglene.

– Jeg har ikke noen problemer med at hun står opp for venninnen sin. Spørsmålet er om hun hadde gjort det samme om det hadde vært en annen utøver som hadde vært i Johaug sin situasjon. Det jeg tror mange har savnet i denne saken, inkludert meg selv, er en viss form for ydmykhet. At man faktisk erkjenner at Johaug har gjort en feil. At det å bli tatt i doping er særdeles alvorlig og ingen bagatell, sier MacKenzie-Robinson.

Bjørgen ble nylig kåret til Norges mest populære idrettsutøver i popularitetsbarometeret til Sponsor Insight. MacKenzie-Robinson mener derfor at det ikke ser bra ut at Bjørgen kommer med uttalelser som hun gjør i Expressen.

– Bjørgen er et stort forbilde for mange. Hun har tidligere proklamert at doping er noe negativt. Skal hun endre mening når det er en venninne av seg som blir dopingtatt? For meg blir det helt feil.

Reagerer på Fredriksson-uttalelse
Bjørgen sier også at hun er skuffet over den svenske langrennseksperten Mathias Fredriksson, som jobber for SVT. Han uttalte forrige uke at han ikke tror all informasjon om hendelsesforløpet og hva som har skjedd i Johaug-saken har nådd frem til allmennheten.

– Alle har rett til sin egen mening, også Mathias, men han sier jo først at han tror på Thereses historie, så at hele historien ikke har kommet frem. Da føles det vanskelig å forstå hva han egentlig mener, sier Bjørgen.