OVERGREPSANKLAGET: I flere år ledet TV4-programlederen Martin Timell oppussingsprogrammet «Äntligen hemma».
OVERGREPSANKLAGET: I flere år ledet TV4-programlederen Martin Timell oppussingsprogrammet «Äntligen hemma». Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT/NTB scanpix

– TV4-sjefer fikk pusset opp hjemme av overgrepsanklaget svensk TV-stjerne

TV4-sjef skal ha tatt på seg skylden for at skandalen ble tiet i hjel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske programlederen og TV-profilen Martin Timell (59) er av en rekke kolleger anklaget for seksuell trakassering. Timell er i tillegg anklaget for rasisme og homofobi gjennom en årrekke i svensk TV-bransje.

Han skal blant annet skal ha kommet med både seksuelt trakasserende, rasistiske og homofobe utsagn i forbindelse med innspillingen av oppussingsprogrammet «Äntligen hemma» og «Deal or no deal».

Programlederen skal ha truet flere av de ansatte, i et forsøk på å tvinge dem til taushet.

Ifølge Aftonbladet skal TV4-sjefer ha fått utført oppussingsoppdrag på grunn av vennskapet med Timell. Til gjengjeld skal medielederne ha holdt en beskyttende hånd over programlederen. Disse nye opplysningene kan ifølge avisen inngå i TV4s gransking av Timell-skandalen, skriver Expressen.

– Det ble pusset opp hjemme hos dem med programmets penger og sponsorenes bidrag, sier en tidligere medarbeider til Aftonbladet.

Under et personalmøte mandag skal en kvinnelig TV4-direktør ifølge Expressen ha tatt på skylden for at skandalen ble tiet i hjel. Hun skal blant annet ha nektet å forholde seg til at Timell sendte sexfilmer til en TV4-ansatt.

Onsdag navngir Expressen en Aftonbladet-journalist, og knytter ham til flere anklager om sexovergrep. Ifølge Expressens kilder skal ledelsen i Aftonbladet ha sett gjennom fingrene med anklagene, og ikke grepet inn mot den profilerte journalisten Fredrik Virtanen.

– De kunne ha satt en stopper for dette mye tidligere. De synes at han er en veldig viktig profil, og en sånn kan ta seg friheter, sier en av de anonyme kildene som jobber i Aftonbladet.

I et intervju med Aftonbladet sier Virtanen at han er «svært lei» seg over sin tidligere oppførsel, og legger mye av skylden på et utsvevende liv med alkohol og narkotika.

Etterforsker SVT-profil

SVT-profilen Lasse Kronér etterforskes for «grov seksuell utnyttelse», skriver Expressen.

Kronér ble formelt advart i 2013 av SVT for å ha sendt upassende SMS til en kvinnelig praktikant i programmet «Doobidoo». Kvinnen politianmeldte SVT-profilen i forrige uke, og onsdag ettermiddag bekreftet påtalemyndigheten at de etterforsker anklagene.

Flere titusener av kvinner over hele verden har gått ut i sosiale medier og fortalt sine personlige historier om seksuell trakassering og voldtekt, med emneknaggen «metoo».

En norsk filmkritiker brøt tausheten og fortalte at hun ble voldtatt som 13-åring. En journalist ble utsatt for seksuell trakassering som 10-åring.

Har du en historie du vil dele?

Kontakt vår journalist her

– Veldig bra kampanje

Tirsdag fortalte norske langrennsjenter TV 2 om sine erfaringer i lys av #metoo-kampanjen.

– Jeg synes det er en veldig bra kampanje. Hvis noen profilerte og mindre profilerte kan stå frem er det bare bra. Det er ingen som skal finne seg i å bli behandlet uten respekt. Jeg er veldig glad for at jeg ikke har opplevd noe sånn. Det unner jeg ingen, sa Ingvild Flugstad Østberg.

Oppfordringen om åpenhet og bruk av #Metoo kommer fra den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano for å belyse omfanget av trakassering. En rekke kvinner har stått frem og fortalt om overgrep fra den mektige Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.