NEDTUR: Therese Johaug gråt på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Men økonomisk ble det et bra år for Johaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NEDTUR: Therese Johaug gråt på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Men økonomisk ble det et bra år for Johaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Johaugs formue økte med 11 millioner kroner i 2016

2016 ble et svært innbringende år for Therese Johaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en rekke store sportssaker i 2016, men ingen kan måle seg med dopingnyheten som sprakk 13. oktober. Therese Johaug hadde testet positivt for det anabole steroidet clostebol.

Påtalenemnda i Antidoping Norge la ned påstand om 14 måneders utestengelse, men Domsutvalget i Norges Idrettsforbund konkluderte noen uker seinere med at 13 måneder var en passende straff.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) benyttet retten sin til å anke dommen videre til Den internasjonale voldgiftsretten (CAS). I juni møtte Johaug til høring i hovedkvarteret til CAS i Sveits. 22. august kom den endelige kjennelsen, og det var nedslående nyheter for Johaug. 29-åringen ble utestengt i 18 måneder. Johaugs OL-drøm ble knust.

CAS-panelet konkluderte med at Johaug ikke hadde foretatt en grunnleggende sjekk av pakken, som ikke bare inneholdt et forbudt stoff, men som også inkluderte en dopingadvarsel.

Til tross for dopingdommen har skistjernen mottatt økonomisk støtte fra Norges Skiforbund (NSF). Varemerket Johaug har også stått sterkt gjennom dopingsaken. I tillegg raket Johaug med seg premiepenger og inntekter fra sponsorer før hun ble dopingtatt. Hun vant Tour de Ski, Ski Tour Canada og verdenscupen sammenlagt.

Johaug står oppført med en skattbar inntekt på 3 125 976 millioner kroner i 2016. Johaugs formue er 48 633 671 millioner kroner. Den har vokst med over 11 millioner siden 2015.

Johaug hadde en skattbar inntekt på drøyt 4,7 millioner kroner i 2015 og hadde en formue på knapt 37 millioner kroner. I 2014 sto Johaug bokført med 28,5 millioner i formue. På to år har hun altså økt formuen med over 20 millioner kroner (!).

Tidligere i år kjøpte hun en villa i Holmenkollen til 18,8 millioner kroner.

Johaug slapp å ta hensyn til advokatutgiftene i dopingsaken mot henne. Skiforbundet har betalet lønn til Johaug under hele perioden, og sammen med Norges Idrettsforbund dekket de også advokatutgiftene til Johaug.

Aktørene i Johaug-saken
Johaugs advokat Christian B. Hjort sto last og brast med 29-åringen i det vanskelige året. Han hadde en skattbar inntekt på nesten 3,2 millioner kroner i 2016. Hjort er oppført med en formue på drøyt 2 millioner kroner. Advokatfullmektig Mikkel Toft Gimse tjente ikke like mye som Hjort. Gimse hadde en skattbar inntekt på drøyt 175 000 kroner.

Johaug har også hatt flere andre viktige støttespillere. Kjæresten Nils Jakob Hoff har kanskje vært den aller viktigste støtten for Johaug. Roeren er oppført med en skattbar inntekt på 200 000 kroner og en formue på 280 000 kroner. Johaugs manager Jørn Ernst reiste sammen med Hoff til Sveits og har vært tett på saken hele veien. Han hadde en skattbar inntekt på drøyt 1,9 millioner kroner i 2016.

Lillebror Karstein var treningspartneren til Johaug i påvente av dommen. Han står oppført med en inntekt på knapt 40 000 kroner i 2016.

Lege Fredrik Bendiksen, som ifølge Johaug var den som kjøpte leppekremen Trofodermin, hadde en skattbar inntekt på 503 000 kroner i 2016. Bendiksen har en formue på knapt 8 millioner kroner.

Inntektsmessig er det langt fra like attraktivt å jobbe i Antidoping Norge. Prosessfullmektig i påtalenemnda, Niels R. Kiær, står opppført med en skattbar inntekt på 1,6 millioner kroner. Fagrådgiver Birgit Haukland og juridisk rådgiver Britha Røkenes hadde skattbare inntekter på henholdsvis 457 000 kroner og 630 000 kroner.

PS! Skattelistene viser netto inntekt og netto formue – etter alle fradrag som man skattemessig har krav på. I tillegg viser de hva man har betalt i skatt.