TRUMP-KRITIKER: Senator Jeff Flake fra Arizona kunngjorde tirsdag at han ikke stiller til gjenvalg.
TRUMP-KRITIKER: Senator Jeff Flake fra Arizona kunngjorde tirsdag at han ikke stiller til gjenvalg. Foto: Joshua Roberts / Scanpix

dropper gjenvalG:

Republikansk senator advarer mot Trump

Republikanernes Arizona-senator Jeff Flake sier han ikke stiller til gjenvalg og begrunner det med «skamløs forakt for sannhet og anstendighet» i politikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arizona-senator Jeff Flake retter kraftig skyts mot Donald Trump og sier han ikke stiller til gjenvalg.

– Jeg vil ikke tie, sa han i en tale tirsdag da han varslet at han ikke vil stille til valg i 2018.

Flake har tidligere markert seg som en skarp kritiker av president Donald Trump. Og i talen gjorde han ikke noe unntak. Han kom med flere knusende angrep som tilsynelatende var rettet mot ledelsen i Det hvite hus.

– Skjødesløs, skandaløs og uverdig oppførsel er farlig for demokratiet, sa han foran en muse stille i Senator-salen.

– Vi må aldri tillate oss å falle for å tenke at ting må være som det er nå. Hvis vi blir vant til denne tilstanden... så må himmelen hjelpe oss, fortsatte han.

«Forakt for sannheten»

I talen i Senatet kritiserte Flake det han mener er en «avskyelig forakt for sannhet og verdighet» i politikken og sa han følte en plikt til å kritisere presidenten.

Den 54 år gamle senatoren sa videre at det å «true og gjøre til syndebukk» gjør at USA og Det republikanske parti står i fare for å forvandles til et «fryktsomt, bakstreversk folk».

Senatoren kritiserte videre Trumps Twitter-vaner og var heller ikke nådig med republikanske partikolleger, som han mener tier mens verdiene som gjør USA sterkt, undergraves.

PÅ TALERSTOLEN: Jeff Flake manglet ikke harde ord om president Donald Trump da han tale i Senatet tirsdag
PÅ TALERSTOLEN: Jeff Flake manglet ikke harde ord om president Donald Trump da han tale i Senatet tirsdag Foto: Handout / Reuters

– Politikken kan gjøre oss tause når vi burde snakke, og taushet kan være ensbetydende med medvirkning, sa han og la til:

– Jeg har barn og barnebarn å svare for. Så, herr president, jeg vil ikke være medskyldig eller taus. Jeg kunngjør i dag at min tjeneste for Senatet avsluttes når min periode utløper i begynnelsen av januar 2019.

Sparker tilbake

Etter kunngjøringen kommenterte Trumps pressesekterær Sarah Sanders på en pressekonferanse i Det hvite hus. Hun mente Flakes ordbruk var upassende i Senatet.

– Basert på tidligere kommentarer og hans manglende støtte fra folket i Arizona, så er det nok en riktig avgjørelse. President Donald Trump vil ha mennesker i Senatet som er forpliktet til flytte ballen nedover i feltet, sa Sanders.

Det har vært harde ord og kritikk mot Donald Trump fra eget parti siden han ble valgt som president. Flake føyer seg i rekken med andre republikanere som kritiserer Trump og hans ledelse.

Kaller presidenten en løgner

Senatets utenrikskomitéleder Bob Corker stempler Donald Trump som en løgnaktig president som fornedrer USA, og det har vært en ordkrig mellom dem lenge. Komitélederen har også uttalt at han ikke kommer til å stille til gjenvalg.

I et intervju med CNN forteller Corker at han og andre i partiet ved flere anledninger har forsøkt å snakke presidenten til fornuft – uten hell, og at Trump konstant lyver.

– Presidenten fornedrer vår nasjon. Han har problemer med sannheten når det gjelder mange temaer, sa komitélederen til CNN utenfor et høringsrom i Kongressen.

Trump svarer med å kalle Corker for inkompetent.

Etter Flakes tale inntok en annen av Trumps skarpeste kritikere, den republikanske veteranen John McCain, som også er senator fra Arizona, talerstolen. McCain takket Flake for tjenesten og kaller ham en kjær venn.

McCain hardt ut mot presidenten selv forrige uke.

Bush: – Konspirasjonsteorier og fabrikasjoner

Det gjorde også republikaner og tidligere president George W. Bush torsdag forrige uke under en tale i New York.

– Fordommene brer om seg. Politikken vår ser ut til å bli stadig mer preget av konspirasjonsteorier og fabrikasjoner, sa Bush.

Selv om han ikke nevnte Donald Trump ved navn, blir talen sett på som et sviende oppgjør med den nåværende presidenten. Videre kritiserte han blant annet Trump-administrasjonens forsøk på å stenge grensene for folk fra flere land og mente at USAs demokrati trues av isolasjonisme, fordommer, usannheter og troen på den hvite rases overlegenhet.

NTB / TV 2