Kapteinens straffebom ble skjebnesvanger for Norge mot europamesterne

Maren Mjelde bommet på straffespark da Norge tapte 0-1 mot Nederland i tirsdagens knalltøffe VM-kvalifiseringskamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nederland – Norge 1-0 (0-0):

Nederland er nybakt EM-mester og har dessuten to profiler som nylig ble hedret med prestisjepriser under FIFA Awards.

Lieke Martens fikk prisen for verdens beste kvinnelige fotballspiller, og trener Sarina Wiegman stakk av med utmerkelsen «årets trener i verden» på kvinnesiden.

Norge forsvarte seg imidlertid ypperlig i mandagens VM-kvalifiseringskamp.

Se høydepunkter øverst (video med tillatelse fra NRK Sport)

Men to minutter på overtid, etter at Norge hadde forsvart seg med nebb og klør, glapp det i de bakre rekker for Norge.

Vivianne Miedema fikk lurt inn scoringen helt på tampen og ble matchvinner. Norges kaptein Maren Mjelde bommet på et straffespark i det 64. minutt i andre omgang.

– Jeg synes det var en kamp vi hadde god kontroll på. Nederland skapte ikke mye. Derfor er det veldig tungt å stå her nå, for vi hadde fortjent bedre, sa Norges kaptein Maren Mjelde til TV 2 Sporten etter kampslutt.

Hun vil ikke glemme den skjebnesvangre straffemissen med det første.

– Det er surt at jeg ikke scoret på straffesparket. Det var kjipt at vi ikke klarte å ta vare på en så god mulighet. Jeg fikk klapp på skulderen og sånt av lagvenninnene, men jeg kommer nok til å tenke på straffemissen en stund, sukket Mjelde overfor TV 2 Sporten.

– Vi hadde fortjent bedre
Nederlaget sørget for at Norge får en tøffere vei mot VM. Gruppevinneren går direkte til mesterskapet, mens toeren må ut i playoff.

– Man er selvfølgelig skuffet. Vi skaper ikke mye, men jeg syns vi gjør en god kamp og jobber bra defensivt. Vi hadde fortjent bedre. Det er kjipt å få det målet imot helt på slutten, sa Isabell Herlovsen, som gjorde comeback for Norge etter en liten landslagspause, til NRK.

– Idrett kan være grusomt. Vi hadde kjempet heroisk hele kampen, og vi hadde fortjent å få med oss ett poeng, sa landslagssjef Martin Sjögren etter det bidre 0-1-tapet.

Tidligere tirsdag tok Irland sin andre strake seier i Norges gruppe i VM-kvalifiseringen med 2-0-seier borte mot Slovakia.

Det betyr at de norske jentene fortsatt topper tabellen, men Irland er oppe på samme antall poeng og har én kamp mindre spilt. Nederland følger deretter med sine tre poeng.

Europamesterne har to kamper mindre spilt enn Norge. Gruppevinnerne og de fire beste toerlagene går til VM-sluttspillet i Frankrike i 2019. Norge møter Nord-Irland i sin neste VM-kvalifiseringskamp i april neste år.

Hold Nederland i sjakk
Norge holdt storfavorittene i sjakk og var fullt på høyde med de oransje de første 45 minuttene. Norge kom til flere gode muligheter – blant annet på dødball. Den første omgangen i Groningen endte imidlertid 0-0.

Fem minutter ut i andre omgang gikk Maria Thorisdottir ned for telling etter å ha blitt truffet i ansiktet i en duell i feltet med en nederlandsk spiller.

Hun ble liggende på gressteppet, men etter å ha fått behandling på banen kom Thorisdottir seg på beina igjen.

Sju minutter senere fikk Nederlands kampens hittil største sjanse. Miedema fikk ballen i god posisjon innenfor Norges 16-meter. Skuddet gikk i tverligger og over.

Bommet på straffespark
Like etter gikk en sliten Isabell Herlovsen av banen. Hun spilte godt i comebacket, men hadde ikke mer krefter på lager. Lisa-Marie Utland kom inn på topp for Norge.

I det 63. minutt fikk Norge straffespark etter en merkelig hands i feltet.

Maren Mjelde maktet ikke å holde nervene under kontroll og skjøt straffesparket rett på keeper.

– Det var tidenes mulighet, men det var et dårlig straffespark, konkluderte NRK-ekspert Tom Nordlie etter Norges straffemiss.

Etter Norges straffebom overtok Nederland fullstendig og skapte sjanse på sjanse. Og to minutter ble Vivianne Miedema matchvinner for Nederland.

Herlovsen tilbake
Isabell Herlovsen gjorde comeback etter å ha uteblitt de siste kampene og fra EM-sluttspillet. Østfold-jenta var uaktuell for sommerens EM på grunn av klubbkamper i Kina.

Hun gikk rett inn i Norges startoppstilling.

– Vi gleder oss veldig til å ha med Isabell. Hun er kjempemotivert for å være med igjen og er en spiller vi vet hva er god for. Hun er hardtarbeidende, en lagspiller og en målscorer. Det er kjempefint å ha henne tilbake, sa landslagssjef Martin Sjögren i en pressemelding da det ble klart at Kina-proffen ville vende tilbake på landslaget.

Forrige kamp for Herlovsen, som tok pause på grunn av overgangen til kinesisk fotball, var den 19. september 2016. Det var med andre ord 400 dager siden hun spilte for Norge sist.

Nederland startet med hele ni spillere som var med på å ta EM-gull i sommer.

Nederland (4-3-3): van Veenendaal – Van der Most, Van der Gragt, Dekker, Janssen – Groenen, Van de Donk, Spitse – van de Sanden, Miedema, Martens

Norges lag (4-5-1): Ingrid Hjelmseth – Ingrid Moe Wold, Maria Thorisdottir, Maren Mjelde, Elise Thorsnes – Ingrid Spord, Ingrid Schjelderup – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten, Kristine Minde – Isabell Lehn Herlovsen