TILTALT: Metkel Betew er tiltalt for en rekke alvorlige forhold i Oslo tingrett, og risikerer en ny forvaringsdom. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TILTALT: Metkel Betew er tiltalt for en rekke alvorlige forhold i Oslo tingrett, og risikerer en ny forvaringsdom. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hemmeligholder hvordan agenter infiltrerte Betews indre krets

OSLO TINGRETT (TV 2): Retten nekter pressen å skrive hvordan de danske agentene kom på innsiden av Nokas-ranerens krets, og hvordan de fraktet flere titalls kilo narkotika.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har rettssaken etter den såkalte «Operasjon Sult» foregått bak lukkede dører. Årsaken er at tre danske politiagenter har forklart seg om hvordan de tilnærmet seg to brødre med bånd til Nokas-dømte Metkel Betew.

Retten har mandag besluttet at pressen underlegges referatforbud, selv om pressen fikk være til stede under forklaringene til de tre politiagentene.

Selv om TV 2 har vært til stede under vitneforklaringene til de tre danske agentene, kan vi derimot ikke fortelle ett eneste ord om hva de har forklart om da de infiltrerte Betews sirkel, en operasjon som endte med at 13 personer er tiltalt for både grov narkotikakriminalitet, drapsforsøk, ransforbund og flere andre straffbare handlinger.

Offentliggjøring «kan potensielt skape farlige situasjoner»

I kjennelsen fra Oslo tingrett bemerkes det at dersom allmennheten får kjennskap til det agentene har forklart, «vil det kunne vanskeliggjøre politiets arbeid med bruk av UC agenter i andre saker, og også potensielt skape farlige situasjoner ved at slike polititjenestemenn lettere kan avsløres».

Videre pekes det i kjennelsen på at en offentliggjøring informasjon fra vitnemålene «kan gjøre det vanskeligere i fremtiden å avverge alvorlig kriminalitet».

Retten er likevel enig i at hensynet til offentlighet er meget viktig, «særlig her hvor et av forsvarets hovedgrunnlag for frifinnelse er påstått ulovlig politiprovokasjon og som det også av rettssikkerhetshensyn er viktig for allmennheten å få kjennskap til. Rettens flertall mener imidlertid at mothensynene veier tyngre, og blir således utslagsgivende for flertallets resultat».

Forsvarerne til flere av de tiltalte har tidligere hevdet at politiet har gått for langt i metodebruken, og mener de tiltalte er utsatt for en ulovlig politiprovokasjon, altså at de straffbare forholdene ikke hadde skjedd dersom de danske agentene ikke hadde gjennomført undercover-operasjonen.

Sterkt kritisk til politiets metoder

Advokat Vidar Lind Iversen er forsvarer for den yngste av de to tiltalte brødrene, og står fast på at han mener politiet har brutt loven under den hemmelige operasjonen.

Han mener at politiet har gått altfor langt, og fått brødrene til å utføre den grove narkotikakriminaliteten.

– Min klient hadde aldri vært involvert i innførsel av narkotika hvis man ser vekk fra politiet i denne saken.

Iversen er skeptisk til politiets metodebruk, og advarer på generelt grunnlag mot all type etterforskning der påtalemyndigheten i ettertid prøver å skjule hva som er skjedd. Dette kan også bli et problem for rettssikkerheten til hans klient.

– Selvsagt er det det, det har vært store overskrifter i avisene om at dette er en bande og en liga og så videre, basert på lekkasjer fra påtalemyndigheten og når media skal se på bevisene selv, så ønsket først påtalemyndigheten at media ikke skulle være tilstede, og nå ønsker de at media ikke skal skrive om dette, så det er klart at det er et kjempeproblem.

– La et frø i hodet mitt

Også de tiltalte har vært kritiske til politiets metoder, med bruk av undercoveragenter og har anklaget politiet for å ha lagt ut et åte og utgitt seg for å være tunge kriminelle.

– De la et frø i hodet mitt – jeg så en mulighet til å tjene penger. De fikk meg til å gå en veldig lang distanse som jeg aldri har vært i nærheten av, sa Iversens klient, en 30 år gammel mann, i retten ifølge VG.

– Jeg ville aldri vært involvert i dette hvis ikke danskene kom inn i bildet. Det kan jeg si med hånden på hjertet, og det vil komme tydelig frem når bevisene blir lagt frem.

At det ikke er tatt lydopptak av de første månedene av operasjonen, da danskene begynte å vanke på en pub der de to tiltalte brødrene jobbet, er også noe flere har vært kritisk til.

– Det politiet har gjort er i hvert fall omdiskutert

Metkel Betews forsvarer, Marius Dietrichson er også skeptisk til om politiet har brutt loven i etterforskningen mot hans klient.

– Det kommer til å bli et tema i hovedforhandlingen. Det politiet har gjort er i hvert fall omdiskutert, har Dietrichson tidligere uttalt til TV 2.

Operasjonen innebar blant annet at danskene smuglet inn 38 kilo hasj, 12 kilo marihuana og 20 kilo MDMA til Norge fra Nederland, sammen med flere av de tiltalte.

De tre undercover-agentene, som gikk under dekknavnene «Mugge», «Nilla» og «Danny», infiltrerte det politiet mener er nettverket til Nokas-dømte Metkel Betew. Dette gjorde de ved å utgi seg for å være hardkokte kriminelle, med bånd til russisk mafia.

Aktor i saken, statsadvokat Alvar Randa, er trygg på at metodene som er brukt da de danske agentene gikk undercover.

– Påtalemyndigheten er av den oppfatning at metodene som er benyttet er lovlige og at de er benyttet på en lovlig måte. Her har vi en annen oppfatning enn hva enkelte av forsvarerne har, har Randa tidligere uttalt til TV 2.

Får ikke skrive noe fra forklaringene

De tre danskene oppsøkte de to tiltalte brødrene på jobben deres, en pub i Oslo sentrum, i desember 2014. Operasjonen pågikk frem til brødrene og flere andre av de tiltalte ble pågrepet i en stor koordinert politiaksjon i august 2015.

I avhør har den eldste broren forklar at agentene «ikke passet inn» på stedet, og at han opplevde at de så på ham hele tiden. Andre gjester skal også ha følt seg truet av danskene.

Forklaringen til de tre politiagentene, som har blitt gjennomført over videolink, med de tiltalte plassert bak skjermen slik at de ikke ser agentene. Dette er for å beskytte identiteten til danskene. Av samme grunn har også rettsmøtet vært lukket, og pressen er altså ilagt referatforbud.

Lot smuglet hasj slippe ut på markedet

Rundt et halvt år etter det første møtet på serveringsstedet i Oslo, hadde operasjonen kommet så langt at en av de danske agentene møtte to av de tiltalte i Nederland. Der fikk agenten overlevert 38 kilo hasj og 12 kilo marihuana, som ble fraktet til Norge. Ifølge tiltalen ble dette så overlevert igjen til nettverket ved IKEA på Furuset i Oslo. Narkotikaen ble deretter distribuert ut på det ulovlige markedet i Norge.

Spesialenheten for politisaker har etterforsket om norsk politi brøt loven da de lot dette skje, men saken ble henlagt.

Ifølge tiltalten smuglet danskene også 20 kilo MDMA for nettverket i august 2015, men dette ble overlevert til norsk politi etter at det hadde blitt tatt inn i Norge.

Politiet aksjonerte samme måned mot det de mener er en organisert kriminell liga, og pågrep i alt 16 personer. 13 av dem sitter nå på tiltalebenken. Blant dem er Bandidos-profil Lars Harnes, som er tiltalt for drapsforbund og -drapsforsøk sammen med Metkel Betew. Påtalemyndigheten mener at de to planla å drepe Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue».

De to brødrene er sammen med Metkel Betew og en tidligere elitseriespiller i basketball tiltalt for å ha planlagt et spektakulært ran mot en verditransport på et Swiss Air-fly på Gardermoen. Sammen skulle de klippe hull i gjerde rundt rullebanen og rane til seg verdiene flyet transporterte.

Rettssaken er berammet til å vare frem til 22. desember.