FIKK BILDE: En mann sendte bilde av Kathrine Harsem i hocke – til Harsem.
FIKK BILDE: En mann sendte bilde av Kathrine Harsem i hocke – til Harsem.

«Rumpen din er fin. Jeg gleder meg til å se deg i trikot»

Langrennsjentene forteller om sine erfaringer i lys av #metoo-kampanjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusenvis av kvinner har de siste ukene tatt i bruk emneknaggen #Metoo for å dele sine opplevelser om seksuell trakassering og overgrep.

Ingen av langrennsjentene har opplevd alvorlige episoder med seksuell trakassering, men det har dukket opp flere snuskete meldinger i sosiale medier.

Langrennsløperen Kathrine Harsem er en av dem som har opplevd det.

– Jeg har ikke opplevd noe alvorlig selv, og heller ingen i min nære omkrets har opplevd noe. Men det som kan være litt snuskete er meldinger på Facebook som «rumpen din er fin», «jeg gleder meg til å se deg i trikot» eller bilder av meg selv i hocke. Om en gutt synes jeg har fin rumpe er det hyggelig for han, men heldigvis har det ikke gått lenger. Det er mange gutter der ute som synes vi er flotte. Det er hyggelig på en måte, men det må ikke gå for langt, sier hun.

Oppfordringen om åpenhet og bruk av #Metoo kommer fra den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano for å belyse omfanget av trakassering. En rekke kvinner har stått fram og fortalt om overgrep fra den mektige Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

Harsem tar seg ikke nær av de slibrige meldingene.

– Jeg lo av det da jeg fikk det. Det har ikke skjedd meg så mange ganger at det er blitt et problem, sier hun.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har heller ikke opplevd å bli seksuelt trakassert, men hun synes det er ubehagelig å ha kameraer rundt seg når hun skifter.

– De setter en viktig sak på dagsorden. Som utøver vil jeg si at de situasjonene jeg har følt meg mest beglodd er hvis det er et kamera i skiftetelt. Da får man ikke helt lov til å styre hva som skal være privat. Utover det har jeg ikke opplevd noe i idrettsmiljøet, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Ingvild Flugstad Østberg hørte først om #metoo-kampanjen i går kveld.

– Jeg synes det er en veldig bra kampanje. Hvis noen profilerte og mindre profilerte kan stå frem er det bare bra. Det er ingen som skal finne seg i å bli behandlet uten respekt. Jeg er veldig glad for at jeg ikke har opplevd noe sånn. Det unner jeg ingen, sier Østberg.