REKTOR OPPHEVER FORBUD: Sondre Nedrebø, Vanessa Lindjord og Marcus Berg i elevrådet ved Øygard ungdomsskole får lov til å gi hverandre klemmer allikevel.
REKTOR OPPHEVER FORBUD: Sondre Nedrebø, Vanessa Lindjord og Marcus Berg i elevrådet ved Øygard ungdomsskole får lov til å gi hverandre klemmer allikevel. Foto: Steinar Figved

Rektor ga elevene forbud mot fysisk kontakt – nå bråsnur hun

SANDNES, TV 2: Rektor ved Øygard ungdomsskole i Sandnes var lei av knuffing og innførte forbud mot fysisk kontakt. Nå legger hun seg flat, og skal finne en annen løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva gjør en rektor når det meldes om at noen av åttendeklassingene på skolen stadig havner i håndgemeng? På Øygard ungdomsskole i Sandnes ble løsningen et forbud mot «fysisk kontakt» for alle på trinnet.

Det var mandag denne uken at elevene fikk beskjeden om de nye ordensreglene. I den ene het det:

«Ingen fysisk kontakt (klemming, handshake, knuffing etc.) i friminuttene mellom kl. 08.15-14.00».

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Stavanger aftenblad skrev om saken. Elever og foresatte kunne ikke tro at de ikke fikk gi medelever en klem. Og nå snur rektor.

– Vi har valgt å gå tilbake på det nå, sier assisterende rektor Anja Sarita Røyneberg til TV 2.

Hun sier at særlig de ansatte, men også noen elever på åttende trinn opplever det som et problem at det er mye fysisk kontakt som utvikler seg til knuffing og uheldige situasjoner.

– Dette er kjempeviktig og vi ønsker å skape et godt psykososialt miljø, men fokus ble litt feil når det er klemmingen som blir hovedsaken. Nå skal vi jobbe med dette på en annen måte, sier hun.

Nå vil hun gå til elevene for å få innspill, samt ta opp saken med Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget på skolen.

– Selvfølgelig burde det vært kommunisert på en annen måte. Vi legger oss flate, og tar dette videre på en annen måte ved å få innspill om hvordan vi skal jobbe med dette for å få en positiv utvikling.

Hva har ført til at dere snur?

– Vi har fått en del henvendelser på mail, og det har vært en del reaksjoner i sosiale medier. Jeg har også vært i kontakt med Pål Larsson som er kommunaldirektør. Han er på linje med skolen, og har vært en god rådgiver for meg, sier Røyneberg.

– Godt ment

Elevrådsleder Vanessa Lindjord er positiv til at de skal få være med på å finne løsninger på utfordringene.

– Elevrådet var ikke med i prosessen med dette og jeg tror skolen innså at det ble feil å ikke ta med elevenes meninger om dette. Derfor valgte å trekke forslaget, sier hun.

Elevrådet er fornøyde med at positiv kontakt som klemming, ikke blir brudd på skolens reglement.

– Jeg synes det ble litt feil at en ikke kunne klappe noen på skulderen eller klemme noen hvis de hadde gjort noe bra. Men de prøvde egentlig bare å få fram at det skulle bli mindre slåssing og krangling på skolen, sier Marcus Berg.

Rektoren innrømmer at det ikke var en god idé å innføre forbudet.

– Nei, det var ikke god plan. Det er godt ment, for det var mye fysisk kontakt, men nei – det var ikke en god idé, sier hun.