Erna Solberg ble drapstruet og kalt «jævla kjerring» – måtte møte ung gutt i konfliktrådet

I løpet av de siste to årene har antallet anmeldte hatkrimsaker fordoblet seg, ifølge ny rapport. Statsminister Erna Solberg mener grumsete holdninger bør bekjempes i klasserommene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tonen var ærlig og direkte da statsminister Erna Solberg besøkte tiendeklassingene ved Haugeåsen ungdomsskole i Fredrikstad mandag. Temaet for besøket var hatefulle ytringer, noe også Erna Solberg har opplevd.

Erna Solberg fortalte elevene at hun tidligere er blitt drapstruet på e-post, og forklarte hvordan den unge avsenderen fikk politiet på døra.

– Jeg var kommunalminister for mange år siden. Jeg hadde ansvar for innvandring og integrering. Da var det en ung gutt på deres alder, som sammen med to andre kamerater sendte en drapstrussel til meg på e-post, altså «jævla kjerring», «jeg skal ta livet av deg» og sånt. Han fikk besøk av politiet. Han hadde brukt passordet til kameraten, som da fikk politiavhør, fortalte Solberg.

Endte i Konfliktrådet

Saken endte til slutt i konfliktrådet, og den unge gutten var veldig lei seg, ifølge statsministeren.

– Han hadde bare tøffet seg, at det var ingen ting ondt sagt med han i det hele tatt, men politiet mente at han skulle få en reaksjon, så han måtte møte meg i konfliktrådet etterpå, fortsatte hun.

– Det gikk helt fint, men det er litt sånn å tenke over hva som er ulovlig og hva som faktisk kan skje. Nå var jeg en myndighetsperson, så da reagerte man kanskje ekstra strengt, men det er jo faktisk straffbart å gjøre de tingene som man lirer av seg, la hun til.

Se hele reportasjen i vinduet øverst i saken.

Flere hatkrimsaker

En ny rapport fra Politidirektoratet viser en markant økning i antall hatkrimsaker i Norge, fra 223 anmeldelser i 2014 til 466 anmeldelser i 2016.

De fleste sakene gjelder hudfarge, etnisitet og religion.

Statsministeren mener klasserommene er en viktig arena for å bekjempe grumsete holdninger.

– Jeg mener at man bør jobbe mer systematisk med det. Det er også et arbeid som må gjøres mot hatprat og nettsjikane. Alle disse tingene henger sammen i en sirkel, det handler om å sørge for å skape et samfunn som er mer inkluderende, og hvor vi er bevisste på hvordan vi omgås hverandre, sier Solberg til TV 2.