BENÅDET: Jamie Harron (27) ble dømt for usømmelig oppførsel i Dubai. Nå står han fritt til å forlate landet. Foto: Jamie Harron/Facebook
BENÅDET: Jamie Harron (27) ble dømt for usømmelig oppførsel i Dubai. Nå står han fritt til å forlate landet. Foto: Jamie Harron/Facebook

Jamie (27) benådet etter hofteberøring i Dubai

Jamie Harron (27) ble dømt til tre måneders fengsel for å ha berørt hoften til en annen mann. Skotten sier selv at han bare ville unngå å søle drinken sin på noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en hendelse på Rock Bottom Bar i Dubai i sommer som førte til at 27 år gamle Jamie Harron havnet i trøbbel.

Elektrikeren fra Skotland har forklart at han holdt den ene hånda foran seg da han var på vei til et bord på den populære baren, og at han gjorde dette for å unngå å søle drinken sin på noen.

Ifølge Harrons advokater førte dette til at han berørte hoften til en forretningsmann, før han satte seg ned ved bordet til en venn, skrev avisen The Guardian tidligere denne måneden.

Forretningsmannen skal ha blitt så forarget over kroppskontakten at politiet ble tilkalt, og rundt 20-30 minutter senere var Jamie Harron pågrepet. Han ble satt i varetekt, og passet ble fratatt.

Saken har siden den gang fått massiv oppmerksomhet.

Dømt søndag – benådet mandag

Søndag ble Harron dømt til tre måneders fengsel for uanstendig oppførsel i offentligheten. Han risikerte samtidig flere møter med landets rettssystem, blant annet for å ha drukket alkohol og brukt banneord mot forretningsmannen, skriver The Guardian.

Men nå har emiren av Dubai og statsminister i De forente arabiske emirater, sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, satt foten ned, ifølge flere britiske medier.

Ifølge Detained in Dubai, et juristnettverk som har bistått skotten, har sheikh Mohammed gitt ordre om at saken frafalles. Jamie Harron har samtidig fått tilbake passet sitt, og han har fått tillatelse til å forlate Dubai.

– Vi ønsker å uttrykke vår dypeste takknemlighet overfor sheikh Mohammed for hans personlige inngripen i denne saken, og for å frigjøre Jamie til slutt. Det er nå blitt fastslått at påstandene mot Jamie var helt uberettigede, ærekrenkende og verdiløse, til et slik grad at landets regjering fant det nødvendig å gripe inn, rette opp den offentlige påtalemyndighetens urettmessige handling og oppheve domstolens dom, sier Radha Stirling, direktør for Detained i Dubai, i en uttalelse på nettverkets Facebook-sider.

– Modig beslutning

Hun mener det er på tide med en rettsreform i De forente arabiske emirater.

– Dette var en modig og ærverdig beslutning fra sheikh Mohammed, og mens den viser det presserende behovet for en rettsreform i landet, er det også et håpefullt tegn på at De forente arabiske emiraters lederskap har vilje til å gjennomføre slike reformer i fremtiden, fortsetter Stirling.

The Guardian skriver at de har bedt om å en bekreftelse fra myndighetene på at skotten er benådet, men avisen har ikke fått svar på sine hevendelser.

Pågripelsen har fått store konsekvenser for Jamie Harron. Han har mistet jobben sin og brukt over 300.000 kroner på advokatutgifter, har Detained in Dubai tidligere opplyst. Skotten forbereder nå et sivilt søksmål mot forretningsmannen.