Frykter at jente (20) vil drepe for å få hjelp

Hun kom i barnevernets omsorg som 10-åring, og ble dømt for skadeverk, vold og drapstrusler 16 år gammel. Nå er hun 20 år, og advokaten hennes frykter hun vil drepe for å få medisinsk hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om kvelden 21. september tok hun seg ubemerket inn i et familiehjem i Reisadalen i Troms. Tilfeldigvis var bare moren og faren var hjemme. Den 20 år gamle jenta gjemte seg på et soverom, satte fyr på klærne i et garderobeskap og truet seg ut med to kniver de hun ble oppdaget.

– Dramatisk og skremmende

Ekteparet beskriver hendelsen som så skremmende og dramatisk at de ikke vil flytte tilbake.

– Vi ønsker ikke å stå åpent fram, men det var en skrekkopplevelse av verste sort vi opplevde den kvelden, sier de til TV 2.

– Det er tilfeldigheter som gjør at hun fortsatt ikke er en drapskvinne, sier hennes advokat Svein Kristian Wikstrøm.

Han forteller historien om sin unge klient i håp om at hun skal få medisinsk oppfølging, og forklarer hennes voldelige adferd gjennom flere år som et rop om hjelp.

FRYKTER DRAP: Den unge kvinnens advokat Svein Kristian Wikstrøm.
FRYKTER DRAP: Den unge kvinnens advokat Svein Kristian Wikstrøm. Foto: Trygve Hongset

– Hun vurderer å drepe for å få behandling?

– Ja, rett og slett. Hun gir uttrykk for at det er et middel for å nå målet om å komme seg vekk fra der hun er, sier han.

Både ordfører og helse- og omsorgsledelsen i hjemkommunen Nordreisa står ved det ansvar de har for å gi et tilstrekkelig tilbud til jenta, som kom under kommunal omsorg allerede som 10 åring. Men kommunens ressurser er begrenset.

– Når tilfellene blir så spesielle, så er det vanskelig å gi gode nok tilbud, sier ordfører Øyvind Evanger (Ap).

– Systemet har sviktet

– Vi er satt til å se etter henne. Passe på. Og så skjer det her selv om vi skal ivareta henne. Og konsekvensene ble så store. Har vi sviktet, spurte jeg meg selv, sier Kirsti Blomli.

Hun er helse- og omsorgssjef i Troms-kommunen.

PASSES PÅ: Kvinnen bor i dette huset hvor hun blir passet på av fem personer døgnet rundt.
PASSES PÅ: Kvinnen bor i dette huset hvor hun blir passet på av fem personer døgnet rundt. Foto: Trygve Hongset

– Har dere sviktet?

– Systemet har kanskje sviktet, hvis vi tenker at det optimale er at det ikke skal skje.

Som 16-åring fikk hun sin første dom for skadeverk, vold og drapstrusler. Av de sakkyndige blir hun vurdert som lett psykisk utviklingshemmet, men strafferettslig tilregnelig. Hun har vært på institusjon, og hun har sonet i fengsel.

– Hun tente jo på fengslet i Bergen, hun tente på i Bodø og her i Tromsø rev hun håret av seg første gang, forteller advokat Wikstrøm.

Han frykter også for at hun skal ta sitt eget liv, om hun ikke får et bedre tilbud.

Dagen etter at hun satte fyr på boligen i Reisadalen ble hun varetektsfengslet i fire uker, og før helgen ble fengslingen forlenget i fire nye uker, eller fram til hun får plass på en institusjon.

– Ei celle er ikke rett plass for henne

– Ei varetektscelle er ikke rett plass for jenta, mener Svein Steinert, fylkeslege i Troms. Han er ansvarlig for å føre tilsyn med de tilbud hun får.

– Det at en ung person havner i varetekt er et uttrykk for at man har mislykkes med det opplegget man har lagt rundt den personen, sier han.

Nordreisa kommune har overlatt oppfølgingen av 20-åringen til det private selskapet Aleris, og for et tilbud i en bolig i Reisadalen er døgnprisen fra 15-20 000 kroner. Aleris vil kun kommentere sin egen innsats på generelt grunnlag.

– Alle som er involvert i sakene gjør en skikkelig jobb får å få til det beste for det enkelte menneske, sier regiondirektør Håkon Melseth.

Naboene er redde

De som bor inne Reisadalen, naboene til omsorgshjemmet, er redde. Frykten er ikke minst begrunnet i de forhold 20-åringen er dømt for. De ber kommunen avvikle botilbudet inne i dalen.

– Vi har fått nok. Vi er redde for våre liv, og vi har sett hvor aggressiv hun han være, sier naboer til TV 2.

– Ja, det er ikke vanskelig å skjønne frykten, sier ordfører Øyvind Ekanger (Ap).

– Men en plass må hun tross alt bo, sier han og ønsker seg en bedre samordning av den omsorg det offentlige er forpliktet til å gi.

– Det må være faglig godt begrunnet. Det må være gjort på en sånn måte, at frykten ikke skal kunne oppstå, sier han.

Den farligste i Troms

Oppdraget er ikke lett for en liten kommune som har ansvaret for en person som av politifolk blir omtalt som den farligste i hele politidistriktet. De har altså leid inn en privat omsorgsprodusent, men støtter seg også på kompetansen innenfor spesialisthelsetjenesten.

– Men i et sterkt sektorinndelt samfunn, kan man fort miste oversikten, sier Svein Steinert, fylkeslege i Troms.

– Når det kommer vold inn i bildet, da er det behov for å balansere gode tiltak fra ulike statlige aktører for å sikre gode tjenester til de som trenger hjelp, og de som har behov for trygghet, sier Steinert.

Jentas advokat Svein Kristian Wikstrøm mener at rekken av drap begått av unge de siste år kunne ha vært unngått, om de hadde fått et bedre samordnet tilbud styrt av de som han mener har ansvaret.

– Det offentlige, og ikke som her, privatisere det. Vi snakker om en person som ikke får den hjelp hun trenger, som ikke har fått det hittil og som ikke ser ut til å få det nå heller, sier Wikstrøm.

Tvungent psykisk helsevern

Etter brannstiftelsen har statsadvokaten krevd henne utredet for såkalt særreaksjon og forvaring. I dag har 196 personer dom på tvungent psykisk helsevern. 20-åringen fra Troms kan bli den neste.

– Når domstolen først har sagt at en person skal være under tvungent psykisk helsevern, så er det mitt klare inntrykk at da følges de opp, behandles og tas vare på innenfor helsevesenets mandat og ramme, sier statsadvokat Lars Fause i Tromsø.

En dom som vil gi henne behandling er også det hennes advokat Svein Kristian Wikstrøm mener vil tjene henne, og samfunnets behov for beskyttelse best.