clattenburg mener videodømming kunne reddet dommeren i brann-RBK:

– Det ville tatt 10-15 sekunder å finne ut av det

Den tidligere Premier League-dommeren mener dommeren ikke var konsentrert nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nicklas Bendtner ble Rosenborgs store helt da han scoret to av målene i 3-0-seieren over Brann.

Danskens andre scoring skulle aldri vært godkjent. Bendtner var flere meter i offside da Pål André Helland flikket ballen videre, etter en pasning fra Mike Jensen.

– Hele Norge bortsett fra linjemannen og dommeren så at det var offside, men det er ikke noe å gjøre med det, sa Brann-trener Lars-Arne Nilsen til Eurosport.

Se situasjonen i videovinduet øverst!

TV 2s Premier League-ekspert Mark Clattenburg ble kåret til verdens beste dommer i 2016. Clattenburg fikk med seg oppstyret i Bergen etter 2-0-scoringen.

– Jeg vil ikke si at det er en kontroversiell situasjon, for det er en klar offside. Likevel synes jeg det er interessant. Bendtner er på riktig side når den første ballen ble slått. Dommeren får ikke med seg at det kommer en flikk. I en sånn situasjon trenger assistentdommeren at resten av dommerteamet hjelper ham.

– Hvorfor ser verken dommeren eller assistentdommeren flikken?

– Jeg vil anta at assistentdommeren spør hvem som var borti ballen. Dommeren er blokkert av en spiller. Han er muligens ikke konsentrert, og dommerens posisjonering er ikke ideell. Grunnen til at han ikke er konsentrert er at han ikke tror det kommer til å skje noe. Hvis dommeren hadde sagt «ballen har vært borti en annen spiller», ville det vært et viktig signal til assistentdommeren. Assistentdommeren tok et mentalt bilde av offside-linjen i det øyeblikket den første ballen ble slått. Hvis Helland hadde bommet på ballen eller hoppet over den ville Bendtner vært onside. Men assistentdommeren tar ikke et mentalt bilde på berøring nummer to, for dommeren har ikke informert ham om at det har vært en ny berøring.

– Kunne assistentdommeren reddet dommeren?

– Konsentrasjonen til assistentdommeren blir nok forstyrret av Bendtner. Han tror at pasningen ble spilt rett frem. Det ser man også på kroppsspråket til assistentdommeren, sier Clattenburg, og legger til:

– Dette er et klassisk eksempel på hvorfor videoteknologi vil gjøre fotball bedre. Det ville tatt 10-15 sekunder å finne ut av det. Folk sier til meg at kampene vil vare i to-tre timer med videoteknologi. Det er bare vås. På grunn av protestene tar det sikkert ett minutt fra ballen går i mål til avspark. Man har faktisk ett minutt til å se på bildene. Som videodommer ville jeg umiddelbart tenkt at det var offside. Jeg ville sett fra et par vinkler for å slå fast at Bendtner var i offside. Så ville jeg sagt fra til dommeren at han måtte blåse for offside. Det er det fotballen trenger, sier han.

Dommer Hagen innrømmet etter kampen at målet aldri skulle vært godkjent.

– Det at folk er i tvil om situasjonen også etter å ha sett TV-bildene, viser hvor vanskelig dommerlivet kan være, sier dommer Hagen til Bergens Tidende.

Han forteller at ingen av dommerne på Stadion var oppfattet at Helland var borti ballen.

– Men dersom han var det, slik jeg forstår at spilleren selv sier, så skulle det vært offside, sier han.