Fotballxtra-panelet spådde nedrykkstriden:

– De blir med Viking ned

Aalesund slaktes og Tromsø hylles etter helgens runde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette har vært en runde Aalesund har kommet klart dårligst ut av, og de har virkelig kniven på strupen nå. Det jeg har sett av dem nå har vært så svakt at jeg ikke kan se for meg at de plutselig skal vinne en, to eller tre kamper, sa Jesper Mathisen i FotballXtras studio etter søndagens runde.

Se hvordan Vålerenga banket Viking i Sportsnyhetene i vinduet øverst!

Lørdag spilte Aalesund 1-1 hjemme mot Kristiansund. Med seier ville de ha ligget med like mange poeng som Tromsø og Sogndal, men blir heller liggende to poeng bak med fire kamper igjen å spille.

– Kampen mot Kristiansund var deres klart enkleste. Nå har de et knalltøft program igjen, fastslo Mathisen om Aalesund som skal møte Lillestrøm, Rosenborg, Sarpsborg og Strømsgodset i de gjenstående kampene.

– Tror Tromsø holder seg

Etter seieren mot Stabæk borte, ligger Tromsø på kvalikplass – bak Sogndal på målforskjell. Marius Skjelbæk ga nordlendingene ros for innsatsen i Bærum.

– De spilte med en blod-svette-og-tårer-mentalitet. De skulle vinne alle andreballer, og så ut som en desperat gjeng som skulle forsvare både klubbens og byens ære, skrøt Skjelbæk.

– Jeg tror Tromsø klatrer oppover. Nøkkelen nå er at de har Viking hjemme i neste runde. De tar med seg masse selvtillit inn i den kampen, påpekte han.

Jesper Mathisen var enig i Skjelbæks vurdering.

– Ole Martin Årst, som har de beste forbindelser i Tromsø, fortalte at han aldri før i sitt liv hadde hørt om en trener med så gode skussmål som det Valakari har fått på så kort tid. Der Tromsø har hatt en positiv utvikling, har det vært stikk motsatt for Aalesund. Derfor tror jeg Aalesund ryker, sa Mathisen.

Mandag spår Skjelbæk at kampen om kvalikplassen kommer til å stå mellom Sogndal og Kristiansund.

– Du får antageligvis en duell mellom de to. Ingenting tilsier at Aalesund skal klare det, og både Sogndal og Kristiansund har et overkommelig kampprogram igjen. Jeg ser for meg at Kristiansund vinner begge hjemmekampene sine, og derfor ender Sogndal på kvalikplass, vurderer Skjelbæk.

Elendige Viking

Etter det grusomme 1-7-tapet for Vålerenga hjemme ser det enda verre ut enn det allerede gjorde for Viking. I neste runde kan nedrykket bli et faktum – også teoretisk.

– Det er ynkelig, karakterløst og dødfødt. Det enkleste bør være å spille for stoltheten, og det gjør de ikke i dag. 1-7 hjemme mot et middels eliteserielag er en av de verste skamplettene i klubbens historie, fastslo Skjelbæk.

– Dette er veldig ødeleggende for Viking. Slik de viser seg frem i dag, har ikke dem som allerede har bestilt sesongkort til neste år lyst til å sponse dem lenger. Dette var en blytung dag for Viking, og det er kjempeødeleggende for det som skal skje i 2018, mente Mathisen.