SKREKKENS HUS: Her i Helge Fossmos hjem i Knutby ble kona funnet drept. I nabohuset ble Daniel Linde alvorlig skadet. Foto: NTB Scanpix.
SKREKKENS HUS: Her i Helge Fossmos hjem i Knutby ble kona funnet drept. I nabohuset ble Daniel Linde alvorlig skadet. Foto: NTB Scanpix.

Knutby-pastoren slipper ikke ut av fengsel

Drapspastor Helge Fossmo kjemper for å komme ut av fengsel, men retten mener han skal sone lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere frikirkepastoren Helge Fossmo ble i 2004 dømt til livstid for medvirkning til drap. Ifølge dommen manipulerte han barnepiken Sara Svensson til å drepe sin egen kone. De ble også dømt til drapsforsøk på Daniel Linde, ektemannen en av pastorens mange elskerinner, Anette.

Knutby-saken fikk bred dekning i media, også i Norge. Helge Fossmo var opprinnelig norsk. Han har norske foreldre og var norsk statsborger frem til 1994.

Fossmo, som nå har skiftet navn til Iversen, har de siste årene kjempet for å slippe ut av fengsel. Han ønsker å gjøre straffen tidsbestemt.

Svensson slapp ut av tvunget psykisk helsevern i 2011.

Alvorlige forbrytelser

Ifølge Expressen avviste retten denne uken pastorens ønske om å få endret dommen til 24 år i fengsel.

Retten begrunner avgjørelsen med at omstendighetene rundt gjeringene er så alvorlige at de overstiger 24 år.

I 2014 søkte Fossmo om det samme. Da sa Ørebro tingrett ja til å gjøre om dommen fra livstid til tidsbestemt, men den gang opphevet hovrätten, som tilvarer norsk lagmannsrett, tingrettens beslutning.

Planer for et nytt liv

Fossmo hadde ifølge sin advokat store planer for livet etter fengselet.

– Han har konkrete planer for både sysselsetting og bosted. Han ønsker å arbeide med sosialt arbeid i den svenske kirken, spesielt opp mot flykningebarn og matutdeling til hjemløse, sier Fossmos advokat Anton Strand til avisen.

I 2007 giftet han seg med en trebarnsmor som hadde kontaktet han i fengsel. Men dette ekteskapet ble oppløst i 2016. Han har regelmessig permisjon, noe familien til Alexandra reagerer sterkt på.

«Kristi Brud» Åsa Waldau bor fortsatt i Knutby og er pastor i Filadelfiamenigheten. Hun har startet Gränsta Spa i Knutby.

Daniel Linde har skilt seg fra Anette og flyttet fra Knutby.

Dette er Knutby-saken

  • Daniel Linde (30) blir funnet skutt og såret i sitt hjem i Knutby 10. januar 2004. Nabokvinnen Alexandra Fossmo blir funnet drept i sengen i sitt hjem like i nærheten.

  • Alexandra Fossmo var gift med Helge Fossmo. Sara Svensson (27), tidligere barnepike hos familien Fossmo, pågripes og siktes for drapet og drapsforsøket dagen etter. Hun erkjenner forholdene.
  • Helge Fossmo (33) pågripes 28. januar og siktes for drap og drapsforsøk. Samtidig etterforskes dødsfallet til Fossmos første kone, som ble funnet død i badekaret i parets hjem i 1999.
  • Gjennom en serie anonyme tekstmeldinger skal Fossmo ha manipulert Svensson til å drepe Alexandra. 30. juli dømmes Helge Fossmo til livstid i fengsel. Sara Svensson dømmes til tvungent psykisk helsevern. Hun ble sluppet ut i 2011.