SKEPTISK: Anne Rygh Pedersen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap reagerer på hvor fort flammen sprer seg på «Potion Witch»-kostymet fra BR-leker.
SKEPTISK: Anne Rygh Pedersen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap reagerer på hvor fort flammen sprer seg på «Potion Witch»-kostymet fra BR-leker. Foto: Øystein Østensen Hansen

I løpet av sekunder tar Halloween-kostymet fyr

TV 2 hjelper deg (TV 2): Vi har testet hvor lett Halloween-kostymer for barn tar fyr. Ett av kostymene tok fyr etter tre sekunder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alle resultatene nederst i saken.

Neste uke er det Halloween og svært mange sender barna ut i høstmørket med skumle kostymer. Men hva skjer om antrekket kommer nær en fakkel på trappa eller et stearinlys?

TV 2 Hjelper deg har testet seks kostymer fra Nille, Br-leker og Toys R Us. På to av dem sprer flammene seg svært fort.

– Det her er ikke bra. Flammene burde ha slukka. Den skulle ikke ha spredd seg så raskt over så stor del av kostymet, sier Anne Rygh Pedersen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Hun er avdelingsdirektør i Næringsliv, produkter og farlige stoffer og har vært med og observert testen sammen med Sigurd Folgerø Dalen fra Oslo Brann og redningsetat.

– Alle kostymer som er beregna på barn under 14 år er regulert som leketøy. Og da er det spesielle sikkerhetskrav knyttet til det, sier Pedersen

Blant annet skal kostymene være CE-merket. Det betyr at spredningen av flamme under testing ikke skal overstige 30 mm per sekund, eller kostymet skal slukke av seg selv. Hvis flammespredningen ligger mellom 10 mm/s og 30 mm/s, skal de aktuelle delene av produktet og forpakningen merkes med advarselen: «Advarsel. Holdes vekk fra ild».

Se TV 2 Hjelper deg på TV 2 Sumo.

Tok fyr etter tre sekunder

Alle kostymene i testen er merket med «Holdes borte fra åpen ild».

Testen er gjennomført ved å henge opp kostymene og deretter plassere en fakkel, lik de man finner på mange trapper på Halloween, under kostymet. Deretter er det brukt stoppeklokke for å vurdere hvor lang tid det tar før flammen tar tak. Pedersen har vurdert hvor rask spredningen er.

Testen er gjennomført med fakkel og stearinlys, for å gjenskape situasjoner barna møter når de er ute eller på fest på Halloween. Direktoratet for samfunnsikkerhet og Beredskap (DSB) overvåket testen. det var også en branninspektør fra Oslo brann og redningsetat til stede under testingen.

Fakkeltest: Alle kostymene ble hengt opp, og fakkelen ble plassert under, slik at den kom i kontakt med stoffet. Deretter ble det brukt stoppeklokke for å vurdere hvor lang tid det gikk før flammen tok tak i stoffet. Fakkelen ble fjernet når det hadde tatt fyr.

Stearinlystest: To av kostymene tok ikke fyr under fakkeltesten. Disse ble derfor også testet med stearinlys lenger opp på «kroppen» av kostymet for å se om det var forskjell i hvordan stoffet stod i mot flammen. Her ble et stearinlys holdt mot stoffet og det ble målt hvor lang tid det tok før stoffet tok fyr ved hjelp av stoppeklokke.

Spredning: DSB vurderte hvor fort flammen spredde seg og om det så ut til å være innenfor kravene for kostymer til barn. Kravet er at det ikke skal spre seg fortere enn 30mm pr sekund eller at flammen skal slukke av seg selv. Hvis flammespredningen ligger mellom 10 mm/s og 30 mm/s, skal de aktuelle delene av produktet og forpakningen merkes med advarselen: «Advarsel. Holdes vekk fra ild»

De fleste kostymene bruker syv sekunder eller mer før de tar fyr. To av kostymene tar ikke fyr i det heletatt under fakkeltesten. Potion Witch fra Br-leker tar fyr etter bare tre sekunder og flammene sprer seg raskt, mener Pedersen.

– Det kan være forskjell på forholdene vi har testa under her, men det kan også være at den hadde glitter på seg og at flammene raskere tok tak enn i de andre kostymene, sier hun.

Hun presiserer imidlertid at testmetoden ikke er lik den som brukes i de standardiserte testene som brukes ved CE-merking, og at kostymer trolig er innenfor kravene som stilles til barnekostymer.

BRANNFARE: Kostymet «Demon» fra Toys R Us var i full fyr etter få sekunder, etter å ha vært i kontakt med et stearinlys. Foto: Øystein Østensen Hansen
BRANNFARE: Kostymet «Demon» fra Toys R Us var i full fyr etter få sekunder, etter å ha vært i kontakt med et stearinlys. Foto: Øystein Østensen Hansen

I full fyr etter få sekunder

Kostymene Demon fra Toys R Us og Headless Horseman fra Nille av tok ikke fyr under fakkeltesten og ble derfor også testet ved kontakt med et stearinlys lenger opp på kroppen, for å se om hele kostymet er like motstandsdyktig mot flammer.

Begge tar fyr etter ett til to sekunder, men der Headless Horseman brenner sakte, er Demon-kostymet raskt i full fyr.

– Det er bomull i den. Og det tar litt mer fyr enn polyester som har vært i de andre kostymene. Men den stod veldig godt i mot i starten. Og det er bra, sier Pedersen.

Selv om to av kostymene skiller seg ut, mener Pedersen at alle trolig er innenfor kravene som er satt til kostymer for barn.

Dalen, som er branninspektør i Oslo Brann og redningetat ber foreldre og barn passe godt på når de skal ut i høstmørket:

– Nå har dere sett hva som kan skje. Pass på ungene deres og hold de unna flammer og fakler. Og kos dere på Halloween, sier han.

Det er mye man kan gjøre selv for at barna skal være best mulig rustet mot flammer når de har på kostyme. Her er noen tips fra Direktoratet for sammfunnssikkerhet og beredskap:

  • Ha ull innerst. Om kostymet tar fyr og er laget av polyester vil det smelte. Om det da kommer i direkte kontakt emd huden kan det bli stygge brannsår. Ull innerst kan beskytte huden.
  • Pass på levende lys/åpen flamme. Sett lys og lykter i god avstand fra der hvor barn skal gå og leke. Bruk gjerne elektrisk belysning.
  • Husk at vide skjørt, lange skjerf og flagrende kapper lett tar fyr hvis de kommer i kontakt med åpen flamme. Velg kostymer og drakter som sitter tettere på kroppen. Da er det ikke like fort gjort å komme borti ild ved et uhell.
  • Sjekk materialene. Mange kostymer er laget av kunstige stoffer, for eksempel nylon eller polyester. Når polyester og nylon tar fyr brenner de saktere enn bomull og slokker ofte av seg selv. Rene bomullsstoffer tar lett fyr og brenner godt. Jo tynnere og luftigere stoffet er, jo lettere brenner det.
  • Voksne og barn bør vite hva de gjør dersom klær tar fyr - stopp, legg deg ned og rull rundt!
  • Les flere tips på DSB sine sider her.

Sier alle kostymene er innenfor kravene

Det er TOP-TOY som eier både BR-leker og Toys R Us.

I en E-post til oss skriver kommunikasjons-konsulent, Line Camilla Westrup Rasch, at de tar brannsikkerhet svært seriøst, og at kostymene i testen alle er testet etter og overholder EU’s standarder til å være trygge for barn.

«Vores produkter bliver testet af eksterne, uvildige og godkendte testlaboratorier. Det sker efter de standarder, som EU’s Standardiseringsudvalg af eksperter indenfor legetøjssikkerhed har vurderet er den mest korrekte og fyldestgørende måde at teste på herunder test for brandfare. Test for brandfare foregår under nøje kontrollerede forhold i et testlaboratorium, således at de eksterne faktorer, som testsituationen kan påvirkes af, såsom vejr, vind og fugt, samt ildkilden materialet kommer i kontakt altid er nøjagtigt det samme.»

De påpeker videre at bomull er et vanlig stoff i mange barneklær og at alle kostymene er merket med at de skal holdes unna åpen ild.

Resultatene:

BR-leker:

Skeleton with bones og Potion Witch

Skeleton with bones og Potion Witch fra BR-leker.
Skeleton with bones og Potion Witch fra BR-leker.

Skeleton with bones tar fyr etter 7 sekunder, og brenner svært sakte. Drakten er laget av polyester og stoffet smelter mer enn å brenne opp. Bena er ettersittende, noe som vil gjøre at det vanskelig kommer borti en åpen flamme.

Potion Witch er kostymet som kommer dårligst ut. Det tar fyr etter bare tre sekunder. Selv om kostymet er merket med at det oppfyller CE-kravene, sprer flammene seg fortere enn det DSB mener er heldig.

Toys R Us:

Demon og Gothic Bride

Gothic Bride og Demon er fra Toys R Us
Gothic Bride og Demon er fra Toys R Us

Demon-kostymet tar ikke fyr på fakkeltesten, noe som er svært bra ifølge DSB. Deler av kostymet er imidlertid laget av bomull, og når denne delen testes med et stearinlys tar det fyr etter ett sekund og flammene blir fort store. DSB mener imidlertid at det skal mer til å få fyr lenger opp på kroppen.

Gothic Bride-kostymet tar ikke fyr før etter 13 sekunder og flammen sprer seg sakte. Godt innenfor kravene mener DSB.

Nille:

Headless Horseman og Gull-heks

Headless Horseman og Gull-heks fra Nille
Headless Horseman og Gull-heks fra Nille

Headless Horseman tar ikke fyr under fakkeltesten, noe som er svært bra. Også her testes det med et stearinlys lenger opp på kroppen av kostymet. Her tar det fyr etter 2 sekunder, men flammen sprer seg sakte.

Gull-heks-kostymet tar fyr etter 7 sekunder. Også her sprer flammen seg relativt sakte.

Se alle våre innslag på TV 2 Sumo!