Sunn kos med nystekte scones

Scones kan brukest til så mangt. Man kan spise de inntil suppe, ha de med som niste, eller servere de nystekte sammen med ost eller syltetøy.

Start uka på en sunn måte - med fiberrike rugscones. For å gjøre de litt ekstra gode inneholder denne oppskriften rosiner, nøtter og tørket aprikos.

Ingredienser

1 kg grov sammalt rug

3 dl kruskakli (hvetkli)

2 dl havrekli

1 dl linfrø

1 pose tørrgjær eller 1 pk fersk gjær (løs opp i litt av det lunkne vannet)

1 ts salt

200 g hakkede valnøtter eller hasselnøtter

10 tørkede aprikoser hakket i biter

150 g rosiner

Ca. 13 dl lunkent vann

2 ss rapsolje, gjerne den som er laget for baking

Slik gjør du

Hold igjen ca. 2 dl av rugmelet. Bland resten av melet med de andre tørre ingrediensene. Som tørr gjær (fersk gjær tilsettes sammen med væsken), salt, hakkede nøtter, aprikos og rosiner. Dersom man ikke tåler nøtter kan man bare fjerne de, og ha i litt ekstra linfrø eller solsikkefrø.

Tilsett lunkent vann og rapsolje. Bland godt sammen. Deigen skal være så løs at den kan røres med en tresleiv. Elt godt sammen for hånd i ca 5 min og tilsett de siste 2 dl av rugmelet helt mot slutten.

Fordel massen jevnt utover en bakepapirkledt stekebrett.

Bruk end pizzarulle eller en kniv duppet i litt rugmel, for å dele deigen opp i ruter på ca. 6x6 cm. Dekk med et kjøkkenhåndkle og sett til heving i 1 time. Gjenta oppdelingen etter heving. Stek på midterste rille på 200 grader i ca. 45 min. Gjenta nok en gang oppdelingen etter steking.

Avkjøl på rist. Brett sconesene fra hverandre når de er litt avkjølt.

De er fine å fryse, så man kan ta frem når man vil. Husk å oppbevar de i fryseposer.