GJENVALGT: Shinzo Abe har blitt gjenvalgt som statsminister i Japan.
GJENVALGT: Shinzo Abe har blitt gjenvalgt som statsminister i Japan. Foto: Kim Kyung-hoon

Shinzo Abe gjenvalgt med god margin i Japan

Statsminister Shinzo Abe vant parlamentsvalget i Japan, hovedsakelig takket være en splittet opposisjon og velgerflukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 63 år gamle statsministerens liberaldemokratiske parti LDP og koalisjonspartiet Komeito tok minst 312 plasser i parlamentet i søndagens valg og sikret dermed mer enn det to tredels flertall som kreves.

Valgseieren innebærer at koalisjonsblokken kan gå videre med forslaget om å endre landets strengt pasifistiske grunnlov, som Abe ivrer for.

Selv om han vant valget og kan fortsette som statsminister, har hans regjering vært upopulær grunnet en rekke skandaler som også har involvert Abe, hans kone og hans nære venn Kotaro Kake.

Positiv markedsreaksjon

Det japanske aksjemarkedet reagerte positivt på valgresultatet.

Den retningsgivende Nikkei-indeksen, som sist fredag satte rekord, la på seg ytterligere 1,15 prosent i tidlig handel. Den bredere Topix-indeksen økte med 0,96 prosent.

Abe, som kom til makten i desember 2012, er i ferd med å bli landets lengst sittende statsminister.

Analytikere har ment at japanere mer enn noe annet ønsker stabilitet, og at dette er forklaringen på hans gjenvalg.

CDP største opposisjonsparti

Det demokratiske partiet CDP, som ble dannet for bare tre uker siden, ble det største opposisjonspartiet, og beseiret Tokyo-guvernør Yuriko Koikes nystartede Håpets parti.

CDP sikret minst 54 seter og fikk sterk støtte fra velgere som vil beholde grunnloven som den er og borgerrettsgrupper, mens Koikes parti fikk minst 49 seter.

Valgfremmøte er anslått til å være noe under 53,69 prosent, så vidt over det laveste fremmøte siden 2. verdenskrig på 52,36 prosent i 2014, ifølge Kyodo News Agency.

Nord-Korea

Abe sa søndag at provokasjonene fra Nord-Korea står øverst på hans dagsorden.

– Som jeg lovte under valgkampen, er min første oppgave å takle Nord-Korea på en bestemt måte. Kraftfullt diplomati er nødvendig, sa han.

Grunnloven han nå vil forsøke å få endret ble pålagt landet av USA etter 2. verdenskrig og tvinger Japan til ikke å føre krig, og til å begrense sin militære virksomhet til rent selvforsvar.

En endring vil føre til at landet kan spille en langt større militær rolle i regionen, noe som særlig er aktuelt i forbindelse med Nord-Koreas forsøk på å skaffe seg atomvåpen.

Tyfon

Valgdagen ble preget av en kraftig tyfon som førte med seg store nedbørsmengder. Det ble målt vindkast på opptil 60 sekundmeter og uværet kan treffe Tokyo mandag morgen. Søndag ble det meldt om to dødsfall, og over ti er skadd.

Mer enn 500 flyavganger ble innstilt, og flere tog- og ferjeavganger ble innstilt. Bilprodusenten Toyota har varslet at den innstiller produksjonen på alle sine fabrikker i hjemlandet mandag.

(©NTB)