HUn døde av sult etter 35 dager:

– Bildene er som en kniv i hjertet

Etter at bildene ble tatt, døde den svært underernærte jentebabyen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sahar Dofdaa ble bare 35 dager gammel.

Bildet av en utsultet baby på sykehus i opprørskontrollerte Hamouriyah utenfor hovedstaden Damaskus i Syria, har gått verden rundt det siste døgnet.

De grusomme bildene viser et lite jentebarn på knapt én måned som er svært underernært.

Det lille barnet veide kun 1,9 kilo da hun ble undersøkt på en helseklinikk lørdag. Videoopptak viser at hun er så kraftløs at hun nesten ikke klarer å presse frem gråt.

Fotografen som har tatt bildene, Amer Almohibany, har på sin Twitter-konto postet en video som viser den spede gråten som presser seg ut av barnet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble bildene og videoen av jenta tatt på lørdag. Moren hennes skal selv ha vært for underernært til å gi brystmelk og faren var for fattig til å kjøpe mat. Han jobber hos en slakter, men tjente knapt noen ting.

Dagen etter at bildet ble tatt, døde den lille Sahar og ble gravlagt av sine foreldre i byen Kafr Batna. Det var deres eneste barn, ifølge AFP.

Den siste måneden har to babyer dødd som følge av for lite brystmelk. I tillegg til Sahar døde en gutt på 45 dager samme helg.

– Et desperat øyeblikk av et barn som er i ferd med å dø

Morten Rostrup fra Leger uten Grenser har tidligere arbeidet i Syria, nord for Aleppo. Nå får ikke organisasjonen lov til å reise og hjelpe til i de utsatt områdene. Han syntes det er fryktelig å sitte hjemme og se på krisen som utspiller seg.

DØDE: Den lille jentebabyen veide kun 1,9 kilo da hun ble veid på en helseklinikk i den syriske byen Hamouriyah på lørdag. Etter at bildene ble tatt, døde hun. Foto: Amer Almohibany/AFP
DØDE: Den lille jentebabyen veide kun 1,9 kilo da hun ble veid på en helseklinikk i den syriske byen Hamouriyah på lørdag. Etter at bildene ble tatt, døde hun. Foto: Amer Almohibany/AFP

– Dette er et grusomt bilde som har fanget et desperat øyeblikk av et barn som er i ferd med å dø, sier den norske legen til TV 2.

Rostrup forklarer at det kan være flere årsaker til at barn ikke blir livnært, og at han ikke kjenner til denne jentebabyens historie, men at det uansett må være grusomt for foreldrene å måtte se barnet sitt dø av sult.

– Uansett hva årsaken i dette tilfellet er, så er det totalt forkastelig at folk dør av sult i slike krigsrammede områder. FN sier at 400.000 sivile fremdeles er sperret inne. Å beleire store områder, hindre humanitær hjelp, og å nekte folk mat og medisiner er totalt uakseptabelt og rystende. Krigføring som fører til en sultkatastrofe for tusenvis av mennesker er fullstendig forbudt og det foregår massive brudd på folkeretten der hver dag. Det er hjerterått, og konsekvensene ser vi i dette bildet.

Legen mener at bildene av den lille jentebabyen er et sterkt virkemiddel for at vi skal ta innover oss virkeligheten.

UNDERERNÆRT: En hjelpeorganisasjon i regionen Ghouta sier de har undersøkt tusenvis av syriske barn de siste månedene, og at mange er underernært.
UNDERERNÆRT: En hjelpeorganisasjon i regionen Ghouta sier de har undersøkt tusenvis av syriske barn de siste månedene, og at mange er underernært. Foto: Amer Almohibany/AFP

– Det er nok nytt for folk å se et utsultet barn som i større grad likner på våre egne barn, sammenlignet med bilder av sultrammede barn fra Afrika som vi har sett utallige ganger tidligere. Å se et spedbarn i en slik lidelse er sterkt i seg selv, men det er nok en ekstra tankevekker at dette er et utsultet barn nær Europa. Slike bilder er veldig viktige for å minne oss på hvor forferdelig virkeligheten er. Og politikerne må innse at situasjon ikke har bedret seg og at vi må gjøre mer, og mer, og mer.

– Som en kniv i hjertet

I likhet med Leger uten Grenser, forsøker Røde Kors Norge kontinuerlig å få tilgang til de hardest rammede områdene, som er vanskeligst å komme inn til. Generalsekretær Bernt G. Apeland var i nærheten av Damaskus i slutten av september og forteller at situasjonen har forverret seg.

– Det er lett å tenke at det har bedret seg flere steder etter at IS er blitt bekjempet, men krigføringen er blitt desto hardere og sannheten er at den humanitære situasjonen forverrer seg dag etter dag. I moderne tid er dette det verste jeg har sett av krigsforbrytelser, sier Apeland til TV 2.

Selv om han har sett lidelsene på nært hold, så ble han rystet av bildet av den lille jenta.

– Det er et bilde som virkelig slår deg som en knytteneve i mage og en kniv i hjerte. Dette er krigens brutale ansikt, sier Apeland og fortsetter:

– Når det rammer helt uskyldige småbarn, så slår det uendelig mye sterkere. Et spedbarn er selve begrepet på sårbarhet og uskyld og er helt avhengig av familiens og samfunnets beskyttelse, men her ser vi det motsatte, for dette er en menneskeskapt katastrofe. Å komme til verden i Damaskus ble barnets skjebne.

Han håper spedbarnets lidelse vekker sterke reaksjoner også hos de som trekker i konfliktens politiske tråder.

Mange underernærte barn

I lang tid har syriske innbyggere lidd hardt under borgerkrigen i landet. I 2016 fortalte en syrisk lege i byen Madaya til TV 2 at flere døde av sult daglig.

I de østlige områdene av Ghouta-regionen, hvor byen Hamouriyah ligger, har flere hundre sivile lidd de siste årene, på grunn av blokkader som har hindret mat, nød- og helsehjelp å komme inn. Over 90.000 familier lever under under beleiringen i Øst-Ghouta og det pågår kamper daglig.

Hjelpeorganisasjonen Social Development International, som har flere medisinske klinikker i Ghouta, sier til AFP at de har undersøkt rundt 9.700 barn de siste månedene.

– Av dem var det 80 som led av akutt underernæring, 200 hadde moderat akutt underernæring, og rundt 4.000 led av næringsmangler, sier lege Yahya Abu Yahya.

Flere av barna skal som følge av matmangelen ha synsproblemer, migrene og depresjoner.

IS svekkes

Borgerkrigen i Syria, som har vart siden 2011, har sendt millioner på flukt de siste årene. Hundretusener er drept. Krigen har også vært sterkt dominert av terrorgruppa IS, som kastet seg inn i borgerkrigen.

Det er nå én uke siden den IS-kontrollerte byen Raqqa ble erobret av amerikanskstøttede styrker. Raqqa har blitt betegnet som terrororganisasjonens siste skanse og et svært viktig hovedsete.

Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør har tidligere fortalt til TV 2 at Raqqas fall svekker IS, men likevel kan føre til at terrororganisasjonen vil utføre flere angrep i tiden fremover.

– IS vil gå over til flere terrorangrep når de ikke lenger har territorium. Det vil bli en videreføring, og trolig en forsterkning, av angrep, uttalte Vikør.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook