FERDIG: Ronald Koemans tid i Everton er over.
FERDIG: Ronald Koemans tid i Everton er over. Foto: Oli Scarff

Koeman fikk sparken i Everton

Ronald Koeman er ferdig i Everton. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den katastrofale sesonginnledningen fikk til slutt Everton-styret til å agere. Klubben bekrefter i dag at Ronald Koeman er ferdig som manager med umiddelbar virkning.

«Everton kan bekrefte at Ronald Koeman har forlatt klubben», skriver klubben på Twitter.

Etter kun åtte poeng på ni kamper ligger Everton på 18.- og dermed nedrykksplass i Premier League. Samtidig ligger de helt sist i sin Europaliga-gruppe med ett fattig poeng på tre forsøk.

– Har kjøpt trege spillere
Dermed fikk nederlenderen kun et drøyt år i sjefstolen på Goodison Park. Han kom fra ligarival Southampton før fjorårssesongen.

– Jeg sa det før sendingen i helgen at det ikke var et spørsmål om Koeman skulle få sparken, men heller når. Den viktigste årsaken til at han må gå er nok at han har brukt mye penger merkelig. Lukaku skulle erstattes, så bruker han heller 600 millioner kroner på en midtstopper og en keeper. Han har kjøpt trege spillere som har hatt høy status andre steder, men som ikke har klart å bidra fremover, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

– Wayne Rooney er for eksempel over toppen for lenge siden. Selv om han faktisk ikke har vært så ille, så har mange av Koemans singeringer kostet laget dyrt. Samtidig er det selvfølgelig trist at en manager ryker så tidlig etter et tøft program, men slik er det blitt i Premier League, dessverre, konkluderer eksperten.

– Har fremstått som sur
Han tror ikke nederlenderen har gjort seg selv noen tjenester slik han har fremstått.

– Koeman gjorde seg selv ingen tjeneste ved å fremstå som for ærlig. Han har kanskje fremstått som sur i media. Jeg vet ikke hvordan det har fremstått innad i klubben, men Everton er en klubb med kravstore fans som vil ha en manager som inspirerer og viser evne til å snu motgang til medgang, sier Stamsø Møller.

Koeman ledet Everton til en syvendeplass i sin debutsesong, men måtte se sin største stjerne, Romelu Lukaku, bli solgt til Manchester United i sommer.

En forsiktig optimisme rådet likevel blant fansen etter at Everton brukte over én milliard på spillerkjøp i sommer.

Ingen av dem har imidlertid slått til, og etter det pinlige 2-5-tapet hjemme mot Arsenal søndag, måtte manager Ronald Koeman ta konsekvensene.

Spår Howe til Everton
Koeman er den tredje manageren som må ta sin hatt og gå i denne sesongens Premier League. Landsmannen Frank de Boer fikk sparken som manager i Crystal Palace allerede i september. Deretter fulgte Leicester-manager Craig Shakespeare.

TV 2s ekspert tror én kanidat skiller seg ut når Everton-ledelsen skal blinke ut Koemans ersatter på Goodison Park.

– Evertons eiere er interessert i å satse knallhardt, og vil nå få inn en ny fagmann som kan løfte laget. Grunnpotensialet i laget er bra, og jeg synes Everton er en klubb som bør ligge på øvre halvdel. Eddie Howe er Everton-supporter fra barndommen, og hvis han får en seriøs henvendelse blir jeg sjokkert om han ikke viser interesse for å hjelpe favorittklubben i en vanskelig situasjon, sier Stamsø Møller.