Enorme vannmengder skaper problemer – E18 stengt på to steder

Vannmassene skaper store problemer for trafikken i Sør-Norge.

Bølgene fra et vogntog skyllet over panseret på Fredrik Johansens bil da han kjørte E18 ved Arendal søndag.

– Jeg ville ikke kjørt her med den andre bilen vi har, en Renault Zoe, sier Fredrik Johansen (40) fra Skien til TV 2.

E18 ved Arendal lignet på en elv. Johansen sier det var nervepirrende å kjøre gjennom vannmassene.

Se video øverst i artikkelen.

Før de kom så langt, hadde de passert et sted der en bil var tatt av ras. Et annet sted måtte de kjøre i midten av veien for å komme seg fram.

Ber folk være forsiktige

Søndag formiddag var flere strekninger i Aust-Agder stengt eller delvis stengt på grunn av flom og fare for jordras.

Dette gjaldt blant annet E18 øst for Arendal på strekningen Jostadvann-Haslestad, der politiet dirigerer trafikken forbi overvann via en gang- og sykkelsti. Strekningen er stengt for tunge kjøretøyer som må vente til en omkjøring er på plass.

– De som kjører i områdene med mye vann, må være uhyre forsiktig, ellers vil de lett få vannplaning, sier trafikkoperatør Anniken Island ved Vegtrafikksentralen region sør til TV 2.

– Bilister som kommer til steder der de lurer på om de kommer over, må ikke prøve å kjøre gjennom vannet. Plutselig blir de stående, sier Island.

Hun oppfordrer folk til å vurdere å utsette bilturen til Agder om det ikke er helt nødvendig å kjøre der søndag.

Det er ventet at problemene vil fortsette også natt til mandag.

E18 stengt

På gamle E18, nå fylkesvei 410, er det meldt om et jordras ved Laget mellom Tvedestrand og Risør. Raset dekker den ene kjørebanen. På samme vei, ved avkjørselen ned til Tvedestrand er det også gått et jordras.

På grunn av overvann etter store nedbørsmengder er E18 nå stengt mellom kryss 72 på Stoa i Arendal og kryss 55 Gjerdemyra i Kragerø, opplyser Vegvesenet i en pressemelding.

Til tross for at vannet er på vei tilbake flere steder, forblir E18 stengt på disse stedene natt til mandag.

STENGT: E18 er stengt i Aust-Agder. Foto: Trond Solvang / TV 2
STENGT: E18 er stengt i Aust-Agder. Foto: Trond Solvang / TV 2

Politiet melder også om mye overvann på flere andre strekninger.

Både fylkesvei 7 Hødnebøkilen-Røysland i Risør og fylkesvei 31 Torpegrenda-Nygrenda på strekningen Beisland-Risdal ble stengt søndag. Det samme ble fylkesvei 101 ved Tveite i Tvedestrand kommune.

– Ganske mange fylkesveier og mindre veier er stengt på grunn av flom, konstaterer trafikkoperatør Anniken Island.

Bilister anbefales å ikke kjøre inn i flomrammede områder.

Store nedbørsmengder

Lokalt har det kommet opp mot 100 millimeter nedbør siste døgn fram til klokka åtte søndag morgen. Det ventes fortsatt mye regn søndag, opp mot 60 millimeter, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i et oppdatert flomvarsel der farenivået holdes på nest høyeste nivå.

Det er fortsatt i Aust-Agder det kommer mest nedbør, men den ventes å avta søndag kveld. Vannføringen stiger nå raskt i flere vassdrag og nærmer seg vannføringer på gult nivå.

Flomvarselet opprettholdes på oransje nivå for deler av Aust-Agder for søndag. For mandag er det satt ned til gult nivå. Nivået er også gult for østlige deler av Vest-Agder og vestlige deler av Telemark. Det er også utstedt jordskredvarsel på gult nivå for deler av Agder og Telemark.

– Patruljerer

Politiet har forrige storflom friskt i minne og er forberedt på store mengder vann, selv om det denne gang blir mer overkommelig. Det er de små og mellomstore elvene i Aust-Agder på strekningen Birkenes-Vegårshei som er mest utsatt, ifølge NVE.

– Vi har patruljer i Aust- og Vest-Agder. De fleste i områder med elver som er utsatt for flom. Tanken er at vi skal være proaktive og følge med etter hvert som regnet kommer ned, sier operasjonsleder Line Andresen i Agder politidistrikt til NTB.

Hun ber folk følge ekstra godt med på båter og eiendommer.

(TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook