– Jeg er ren og vil til OL

TV 2 har møtt de russiske langrennsløperne som er utestengt mistenkt for doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aleksej Petukhov er en av de seks russiske langrennsløperne som er mistenkt for doping.

Russerne fikk ikke delta i sist vinters VM. Nå er det uklart om de kan være med i OL i Sør-Korea.

De russiske utøverne er i utgangspunktet utestengt ut denne måneden. 30. oktober får de seks beskjed om de fortsatt blir suspendert.

Preget av uvisshet

Det russiske landslaget forbereder seg nå til OL-sesongen i Val Senales i Nord-Italia. Her er også en rekke andre nasjoner - som Norge.

Russerne er tydelig preget av uvissheten om de seks får delta i vinterens store høydepunkt, OL i Sør-Korea.

Vil ikke snakke

Alexander Legkov er den mest kjente av de utestengte russerne. Den olympiske mesteren fra Sotsji hilser, men er uvanlig fåmælt når vi møter han. Noe intervju er slett ikke aktuelt:

– Ring meg etter 30. oktober!

Aleksej Petukhov, verdensmester i lagsprint, er også suspendert, men i motsetning til Legkov stiller han til intervju med TV 2.

– Jeg håper at høyere makter hjelper oss slik at IOC (Den internasjonale Olympiske Komité) tar en rettferdig beslutning. Og det er for meg og mine suspenderte lagkamerater at vi igjen får muligheten til å konkurrere. Utøvere som ikke er innblandet i doping skal selvsagt ikke straffes, sier Petukhov.

– Nå har vi mistet et år av karrieren - og det uten grunn. Det er ikke fair, sier Petukhov.

– Ingen bevis

Russernes trener, Marcus Cramer, støtter utøverne. Han legger ikke skjul på at det har vært en tøff periode.

– Det finnes ikke bevis for doping, og uten bevis kan ikke utøvere straffes, sier han.

TV 2 spurte også Petukhov om han hadde tenkt tanken om at han og de fem andre dopingmistenkte langrennsløperne må være hjemme under OL:

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det kan bare ikke skje. Det ville vært en katastrofe for meg, svarer han.

– Jeg tenker og jobber med det for øye at jeg skal sesongdebutere i Gällivare i november og stille på startstreken på sprinten i Korea.

Rett på sak

– Du er mistenkt for doping, er du ren?

– Jeg er en ren utøver. Sannheten er at jeg ikke har jukset. Og jeg er ærlig og sterk utøver, sier Aleksej Petukhov til TV 2.

30. oktober tropper de seks utestengte løperne opp - sammen med skipresident, Elena Välbe - hos den Internasjonale Olymiske Komité - IOC - i Lausanne. Et utvalg nedsatt av IOC har gransket mulige dopingovertredelser. Utvalget skal svare på om de dopingmistenkte russerne fortsatt skal suspenderes.